Джонсон зібрався в Україну підтримати Зеленського – ЗМІ

Джонсон зібрався в Україну підтримати Зеленського – ЗМІ

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон планує найближчими місяцями вирушити до Києва.

Мета його подорожі підтримати президента Володимира Зеленського, пише The Guardian з посиланням на свої джерела.

Експрем'єр сказав друзям, що має намір відвідати Україну, щоб продемонструвати свою публічну підтримку їй у боротьбі з російськими агресорами. Українські джерела повідомили, що вони поки не мають конкретної інформації про дати приїзду політика.

Джонсон отримає фінансований платниками податків захист безпеки під час закордонних поїздок на основі оцінки потенційної загрози. Очікується, що українці також забезпечать безпеку, як і з усіма іноземними високопосадовцями.

Голова спеціального комітету Палати громад з оборони Тобіас Еллвуд попередив Джонсона, що він не повинен втручатися в офіційні відносини між Україною та Сполученим Королівством.

"Звичайно, Київ буде радий будь-якому високопоставленому гостю із Заходу. Не в останню чергу колишньому прем'єр-міністру, який із самого початку був піонером у військовій допомозі Україні. Але Борис не повинен заважати обміну повідомленнями чи офіційним каналам зв'язку між Лондоном та Києвом", - відзначив Еллвуд.

Інший депутат-консерватор припустив, що подорож Джонсона до Києва стане вдалою "рекламою" для його міжнародних виступів. Протягом перших чотирьох місяців після свого перебування на посаді він заробив понад 1 млн фунтів стерлінгів, виступивши з чотирма промовами.

Запланована подорож стане для Бориса Джонсона четвертим відвідуванням України від початку повномасштабного нападу Росії. Вперше він побував у Києві у квітні 2022 року. З другим несподіваним візитом вирушив до столиці у червні. До Києва він втретє повернувся у серпні на День незалежності.

Читайте також: