Економіст розповів, наскільки серйозною є ситуація з затримками виплат зарплат і пенсій

Очільник Комітету економістів України, Андрій Новак, заявив, що Україна має достатньо фінансових ресурсів, щоб протягом щонайменше кварталу виконувати соціальні виплати. Він нагадав, що всі соціальні статті перебувають в державному казначействі та будуть виплачені вчасно.

Новак також зауважив, що 50% дефіциту українського бюджету покривається за рахунок міжнародної допомоги, а інші 50% покриваються внутрішніми ресурсами України. Завдяки цьому, Україна може самостійно фінансувати власні потреби протягом кварталу або навіть півроку.

Новак впевнений, що процедурні затримки у США та ЄС, які будуть мати місце у січні та лютому, не вплинуть на можливість України забезпечити соціальні виплати протягом першого кварталу. Він також зазначив, що Україна отримує зовнішню допомогу від МВФ, ЄС та інших країн світу.

Новак заключив, що Україна має власні економічні резерви та все одно продовжуватиме отримувати зовнішню допомогу від своїх партнерів. Він запевнив, що немає потреби хвилюватися щодо виплат соціальних статей у першому кварталі.

Раніше Уряд попередив про можливі затримки пенсій та зарплат.