Експерт оцінив готовність НАТО до потенційної війни з РФ

Готовність НАТО до війни з РФ
Готовність НАТО до війни з РФ

У війні з Росією для України важлива не тільки кількість зброї, але й чинник часу в питанні завершення війни в Україні.

Військовий експерт Сергій Грабський в інтерв'ю 24 Каналу зазначив, що партнери України розуміють, що швидко збільшити військове виробництво та підготовку фахівців складно.

Він також відзначив, що країни НАТО зараз не готові до прямого військового протистояння з Росією. Ресурси обмежені навіть у великих союзників, зокрема, в Великій Британії на складах менше 200 танків, а їх передача Україні не вирішить проблему повністю.

Розгортання додаткових виробництв потребує часу. Президент США Байден дав відповідне розпорядження вже 2022 року, але перший гусеничний аналог HIMARS надійшов лише у липні 2024 року.

Стосовно ефективного використання отриманого озброєння, Грабський навів приклад заяви президента Зеленського про потребу в 128 літаках F-16, при тому, що на навчанні знаходилися лише 6 та 12 українських пілотів з двох груп, відповідно.

Винищувачі F-16

Експерт також зазначив, що розгортання оборонного угруповання НАТО в 300 000 осіб на східному фланзі планується завершити до 2027 року. Країни Балтії мають збройні сили всього 31 000 осіб, що недостатньо для протистояння з Росією.

На закінчення Грабський підкреслив, що потрібно враховувати реальні економічні можливості країн-партнерів та необхідний час для збільшення виробництва та отримання допомоги перед тим, як Україна зможе проводити масштабні наступальні операції.

У іншій новині стало відомо, що Словаччина збільшує випуск снарядів та поставляє озброєння Україні, незважаючи на позицію Фіцо, а Угорщина загрожує заблокувати військову допомогу ЄС через нафтовий транзит.

Читайте також