FT: ЄС розробляє таємний план: як врятувати Україну, якщо Трамп повернеться до влади

Допомога ЄС Україні при поверненні Трампа
Допомога ЄС Україні при поверненні Трампа

Європейська Комісія готується до можливого повернення Трампа до влади

Європейська Комісія сформувала спеціальну групу чиновників, яка аналізує можливий вплив на торговельну та оборонну політику ЄС у разі повернення Дональда Трампа до Білого дому. Група також розглядає наслідки можливого президентства Камали Гарріс.

За інформацією Financial Times, команда була створена в офісі генерального секретаря Комісії Ілзе Юхансоне і включає представників відповідних директоратів з питань торгівлі, конкуренції та зовнішніх справ.

Брюссель серйозно занепокоєний можливими діями Трампа, які можуть призвести до болючих тарифів на експорт ЄС, припинення військової та фінансової підтримки України та примусити Київ згодитися на умови Москви щодо завершення війни. Також партнери в ЄС побоюються можливого виходу США з НАТО та підриву взаємної оборони для країн, які не достатньо витрачають на оборону.

Вересні комітет планує посилити свою роботу і розширити співпрацю з урядами ЄС для обміну ідеями щодо оцінки потенційних загроз та пом'якшення негативних рішень.

У Німеччині також була створена схожа група чиновників, яка готується до можливого другого терміну Трампа, повідомляє Financial Times.

Читайте також