"Гра росіян може бути набагато хитріша" – окупанти вигадують новий план щодо ЗАЕС

Росія змушена вигадувати новий план щодо Запорізької атомної електростанції, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Втім, забувати про ядерну загрозу не варто як і про будь-яку можливість Росії влаштувати техногенну катастрофу. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Ситуація із ЗАЕС нікуди не зникла. Україна має розкачувати цю тему що Росія готує теракт. І це загроза ядерної катастрофи. Росія контролює Запорізьку АЕС. І після того як підірвали дамбу Каховського водосховища, виникла небезпека охолодження реактора. Росія веде активні бойові дії і обстрілює Нікополь, прикриваючись ЗАЕС. Ми не можемо спрогнозувати, коли і де впадуть їх ракети. Об'єктивно небезпека є", сказав Гончарук.

Росіяни не можуть зробити вибухи так, щоб ніхто цього не помітив, наголосив політолог.

"Складне питання а які наслідки будуть? Зрозуміло, що це катастрофа для нас. Але що буде Росії за її дії? Це питання відкрите. Тому що тут багато невідомих хто прийматиме рішення про підрив та як реагуватиме світ. Росія точно не відмовилася від цих своїх планів. Гра може бути набагато хитріша з боку росіян вони постійно погрожують світові ядерною війною, а тут їм досить провести теракт. А далі хай хтось спробує довести, хто і що робив. Україні треба продовжувати займати активну позицію. Треба піднімати тему не лише ядерного шантажу, а будь-якої техногенної катастрофи. Тому що дії росіян на Каховському водосховищі прогнозували, але реакція світу була недостатньою. АЕС у нас кілька в Україні, багато хімічних підприємств. Після підриву Каховської ГЕС розуміємо, що Росія може піти на підрив будь-якого такого об'єкту", пояснив Гончарук.

Вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВс, повідомили у НАЕК "Енергоатом". Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, яка була відремонтована і знову підключена до станції лише 1 липня, а пошкоджена ще чотири місяці тому.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна зуміла довести світові плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій атомній електростанції. Завдяки чому Москва отримала від держав сигнал про неприпустимість вчинення подібних дій, а тому змушена вигадувати новий план щодо ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський у зв'язку з загрозою катастрофи на Запорізькій АЕС закликав ЄС працювати над наступним пакетом санкцій і запровадити обмеження проти російської компанії "Росатом".