Громадські об’єднання США просять Держдеп надати Україні мільярди доларів, які можуть "згоріти"

Громадські об’єднання США закликають надати Україні мільярди доларів як допомогу
Громадські об’єднання США закликають надати Україні мільярди доларів як допомогу

Громадські організації закликають США використати решту коштів для допомоги Україні

Кілька громадських організацій США звернулися до Держдепартаменту з проханням не пропустити нагоди використати залишок 6,2 мільярда доларів, доступних у рамках президентських повноважень до кінця бюджетного року, що закінчується 30 вересня.

"Якщо суму не використають, то це може стати тривожним сигналом щодо підтримки України з боку США", – прокоментувала представниця Союзу українок Америки Ірина Анпілогова.

Свої звернення сформулювали також Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділень Союзу українок Америки.

"Ми вважаємо, важливо, щоб Держдепартамент США повідомив Конгрес про необхідність використання всієї суми до закінчення терміну дії", – наголосила Анпілогова.

На тлі незліченних атак Росії по українських містах останніми днями, вона зазначила, що ці напади є сумним нагадуванням про щоденну загрозу, з якою стикаються українські мирні жителі, коли Росія атакує цивільну інфраструктуру, включаючи дитячі лікарні та школи.

"Літо 2024 року стало найбільш смертоносним з початку війни, з незліченними жертвами серед цивільного населення. Кожен долар життєво важливий для захисту українського цивільного населення та критичної інфраструктури", – каже лідерка об'єднання українок з Каліфорнії.

Відсутність цих коштів може призвести до великої кризи біженців, яка вплине на Європу та Сполучені Штати, додає вона.

Організація Razom for Ukraine попереджає, що якщо темпи використання асигнувань будуть такими ж до 30 вересня, то залишаться невикористаними приблизно 5,7 мільярда доларів.

"Вкрай важливо, щоб президент Байден використав свої повноваження, щоб відкликати залишок коштів, призначених для України, до 30 вересня. Ми закликаємо Державний департамент негайно діяти, щоб запобігти вичерпанню цих коштів і повідомити Конгрес про їх використання для зміцнення оборони України", – звучить у зверненні.

Razom for Ukraine також закликає Держдепартамент опублікувати повідомлення про надання повної суми допомоги – 6,2 мільярда доларів: "Це потужне повідомлення для України, Росії та американських виборців, що адміністрація зацікавлена у перемозі України".

За словами лідера організації "Nova Ukraine" Ігоря Маркова, мільярди доларів, призначених для України, термін дії яких вийшов у попередні роки, – це втрата можливості забезпечити американську зброю та боєприпаси для підтримки українських захисників.

"Ми закликаємо адміністрацію запобігти закінченню цього терміну у 2024 році та повідомити Конгрес, що залишені кошти все ще потрібні", – зазначив Марков.

Марков наголошує, що якщо Україна зазнає поразки, підтримка чотирьох членів НАТО, які межують із країною, стане набагато дорожчою.

Вадим Гешель, співзасновник і президент організації Leleka Foundation, каже: "Ми бачимо масштаби втрат щоденно спілкуючись з медиками на передовій: найсміливіші та найсамовідданіші люди України гинуть, захищаючи життя своїх співвітчизників, свободу своєї нації та мир у світі. Збагнули, що багато з цих життів можна було б врятувати за допомогою кращого обладнання та зброї".

Тому Leleka Foundation також закликає уряд США витратити 6,2 мільярда доларів, виділених на підтримку України в 2024 році: "Ці кошти, якщо їх розумно витратити, роблять різницю між життям і смертю для багатьох українських родин. Ця допомога також показує, що США продовжують відстоювати свою відданість перемозі України та миру у світі".

Джерело: Голос Америки

Читайте також