Індекс Біг Маку: яким має бути "справжній" курс гривні

Курс гривні за справжній Індекс Біг Маку
Курс гривні за справжній Індекс Біг Маку

За оновленим Індексом Біг Маку, українська гривня займає восьму позицію з кінця серед недооцінених валют світу. Цю інформацію надає рейтинг The Economist за липень 2024 року.

За цим дослідженням, вартість Біг Маку в Україні становить 118 гривень, тоді як у США цей продукт коштує 5,69 долара. Отже, українська валюта недооцінена на 49,5% порівняно з фактичним обмінним курсом 41,05 грн/долар. За курсом купівельної спроможності, гривня має бути на рівні 20,74 грн/долар.

Серед найбільш недооцінених валют у липні 2024 року є грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. Список залишився незмінним з січня 2024 року.

У переоцінених валют входять швейцарський франк (на 41,8%), уругвайський песо (на 24,3%), норвезька крона (на 18,9%), аргентинський песо (на 15,0%), євро (на 6,5%) та британський фунт (на 3,6%).

Варто зазначити, що Індекс Біг Маку (винайдений The Economist у 1986 році) є жартівливим показником вартості валюти, заснованим на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС). Дослідження базується на вартості бургера Біг Мак у ресторанах McDonald's. Крім Індексу Біг Маку, існують також Індекс лате та Індекс українського борщу.

Джерело: Ліга

Читайте також