Іспанія допоможе Україні з гуманітарним розмінуванням

Бригада розмінування у дії. Іспанці допомагають
Бригада розмінування у дії. Іспанці допомагають

Іспанське агентство зацікавлене в розширенні співпраці з Україною

Іспанське агентство міжнародного співробітництва у сфері розвитку (AECID) зацікавлене в розширенні співпраці з Україною. Зокрема, агентство розгляне можливість долучитися до участі в проєктах гуманітарного розмінування, а також співфінансування з міжнародними фінансовими організаціями проєктів в різних сферах.

Про це йшлося під час зустрічі заступників міністра економіки Володимира Кузьо та Ігоря Безкаравайного з делегацією AECID в Києві на чолі з директором AECID Антоном Леісом та за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Іспанія в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Ринок розмінування та інші напрямки протимінної діяльності в Україні

Як розповів під час зустрічі Ігор Безкаравайний, наразі український Уряд працює над створенням ринку розмінування. Ключовий елемент ринку – компенсації аграріям, які придбали послугу з розмінування своїх земель, вже запущено й на сьогодні вже є 90 заявок фермерів, що хочуть отримати допомогу від держави. Також важливими напрямками в протимінній діяльності є пошук та впровадження інноваційних рішень в протимінній діяльності, організація очищення земель на основі комплексних критеріїв з урахуванням соціальних, економічних (у тому числі у сфері сільського господарства), екологічних та інших пов’язаних факторів.

"У сфері протимінної діяльності в України сьогодні створена широка міжнародна коаліція – до участі у вирішенні різноманітних питань залучені країни, міжнародні організації, донори, виробники. Ми постійно працюємо над розширенням співпраці з партнерами та маємо пропозиції за різними напрямками роботи в цій сфері. У нас є проєкти, пов’язані з інноваціями у сфері даних, до яких вони можуть долучатися. Ми заохочуємо посилення співпраці з українськими виробниками, з операторами протимінної діяльності, що прискорить розмінування українських земель", - сказав Ігор Безкаравайний.

Співпраця в сфері відновлення та інвестицій

Ще однією важливою темою обговорення стала співпраця з AECID у сфері відновлення, залучення інвестицій, участь у підтримці програм розвитку малого та середнього бізнесу.

Наразі Іспанське агентство міжнародного співробітництва у сфері розвитку вже активно працює в Україні. Зокрема, докладає зусиль для підтримки стійкості приватного сектору та життєво важливої економічної інфраструктури країни через українську банківську систему та приватні інвестиції. Для цього агентство співпрацює з Міжнародною фінансовою корпорацією Групи Світового банку (IFC). Також AECID підтримує проєкти зміцнення енергетичної стійкості в школах та освітніх центрах України, які серйозно постраждали від військової агресії РФ та реалізує низку інших гуманітарних проєктів.

Залучення інвестицій та співпраця українського та іспанського бізнесу

Як зазначив заступник міністра економіки Володимир Кузьо, Україна зацікавлена в залученні інвестицій в економіку та посиленні співпраці українського та іспанського бізнесу. Своєю чергою бізнес Іспанії виявляє інтерес до роботи в Україні. Зокрема, місяць тому відбувся україно-іспанський бізнес-форум за участі представників понад двох десятків великих іспанських компаній.

"Наразі ми підготували Інвестиційний довідник, який містить огляд інвестиційного ландшафту України, аналіз пріоритетних секторів – енергетики, інфраструктури, аграрного сектору, зеленої металургії, фармацевтики, критичних матеріалів та ІТ. Крім того, довідник пропонує до уваги інвесторів 95 інвестиційних проєктів на суму 27 мільярдів доларів США. Довідник допоможе інвесторам зорієнтуватися в можливостях, які пропонує Україна", - зазначив Володимир Кузьо.

За його словами, міністерство економіки й надалі надаватиме інформацію, потрібну інвесторам для ухвалення рішень про інвестиції та сприятиме налагодженню контактів між закордонними та іноземними компаніями.

Читайте також