Маск без дозволу передав біографу приватне листування з віце-прем'єром Федоровим

Маск без дозволу передав біографу приватне листування з віце-прем'єром Федоровим

Глава SpaceX і Tesla Ілон Маск поділився зі своїм біографом конфіденційними повідомленнями від віцепрем'єра України з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій Михайла Федорова, не питаючи його дозволу.

Зокрема, Федоров просив мільярдера відновити зв'язок, а також розповідав йому про можливості дронів ЗСУ. Про це повідомляє Financial Times.

Напередодні CNN опублікував уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона, в якому розповідається, як бізнесмен у 2022 році таємно наказав своїм інженерам відключити супутникову мережу Starlink біля узбережжя окупованого Криму, щоб зірвати атаку Сил оборони України на військово-морський флот країни-агресора Росії.

Там згадувалося листування Маска з Федоровим і те, що міністр просив мільярдера відновити зв'язок, а також розповідав йому про можливості цих дронів.

Маск пізніше заявив, що не відключав Starlink біля узбережжя Криму, але відмовився активувати там мережу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Федоров сказав FT, що не знав про те, що біограф Маска отримав доступ до їхнього листування з мільярдером і опублікував його в новій книзі.

"Це не дуже красиво. Я ніколи не показував і не розповідав про наше листування публічно", заявив віцепрем'єр.

Маск поки не відповів на прохання журналістів про коментар.

Як пише FT, очільник Мінцифри України "був шокованим", коли йому показали статтю про уривок із біографії Маска з фрагментом їхнього листування, але сказав, що, оскільки розмова відбувалася рік тому, її публікація навряд чи матиме наслідки.

"Я розумію, чому він це опублікував, тому що я кажу, який він величний і що він має врятувати людство", пожартував Федоров.

Український віцепрем'єр також сказав, що Маск особисто заявив йому, що вимкнув послуги Starlink навколо лінії фронту на південному сході України, коли він просив його "увімкнути зв'язок у Криму і біля кордону України".

"Увімкнувши, він написав, що знов увімкнув", додав Федоров.

Очільник Мінцифри повторив, що вдячний Маску за передачу Starlink Україні, і наголосив, що, "якби він цього не зробив, була б катастрофа", а захисники України "просто не змогли б так воювати".

Федоров розповів FT, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну часто і довго листувався з Маском. Після скандального твіта мільярдера, в якому він викладав власний "мирний план" для України і країни-агресора, український міністр відправив йому повідомлення і "пояснив, що він неправий, що ми тут як би боремося за свою незалежність".

Американський мільярдер Ілон Маск відповів на звинувачення у блокуванні мережі Starlink біля берегів тимчасово окупованого Криму минулого року.

Це, за словами експертів, нібито завадило ЗСУ завдати удару по окупантах на півострові. Свою відповідь Маск опублікував у Twitter.

Він стверджує, що не давав завдання своїм фахівцям вимкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки вона там взагалі не працювала.

Читайте також: