Мобілізація обмежено придатних віком до 25 років: Рада ухвалила рішення

Молоді люди на мітингує з плакатами
Молоді люди на мітингує з плакатами

Верховна Рада прийняла законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних чоловіків

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає заборону мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, які вважаються обмежено придатними. За цей законопроект проголосували 295 депутатів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Парламент ухвалив лише за основу №11379д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років (визнаних обмежено придатними)", - написав Желєзняк.

Раніше юрист Андрій Новак пояснював, що статус "обмежено підходящий" означає, що людина не підходить для термінової служби у мирний час через стан здоров'я, але може бути призвана на службу під час війни.

Мобілізація в Україні

"Зараз такий статус прибрали, але людей, які належали до цієї категорії, не знімають із військового обліку. Вони залишаються військовозобов'язаними навіть якщо їм менше 25 років", - розповів він.

У свою чергу народна депутатка Ірина Геращенко зазначила, що існує законодавча колізія щодо таких чоловіків, оскільки вони перебувають на обліку як військовозобов'язані, а процедури переведення їх на облік призовників поки що немає.

Тому законопроект, взятий за основу, передбачає відстрочку від мобілізації для цих громадян.

Нагадаємо, що у "Армії+" з'явиться електронне посвідчення військового.

Читайте також