На Нобелівську премію миру номінували Зеленського й російських опозиціонерів

Цьогоріч президент України Володимир Зеленський і російський опозиційний політик Олексій Навальний стали фаворитами букмекерів на Нобелівську премію миру.

Загалом на премію номінували 351 діяча, пише Sky News. Водночас експерти вважають, що шанси Зеленського і Навального на здобуття премії невеликі.

"Зеленський лідер військового часу, а минулого року комітет зосередився на Росії, що знизило шанси обох", пише видання.

Переможця оголосять вже наступної п'ятниці, а церемонія нагородження запланована на 10 грудня в мерії Осло.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Повний список кандидатів на премію залишається таємницею. Втім серед номінантів точно присутні: екоактивістка Грета Тунберг; російський лідер опозиції Володимир Кара-Мурза, якого засудили до 25 років позбавлення волі у колонії суворого режиму; китайський протестувальник Пен Ліфа.

Лауреат отримає не лише медаль і диплом, але й 11 млн шведських крон ($101,4 тис.). У виданні припускають, що шанси матимуть також борці за права жінок, корінних народів чи навколишнє середовище.

Торік Нобелівську премію миру присудили за критику влади й захист громадянських свобод. Її отримали правозахисники з України "Центр громадянських свобод", білоруський адвокат Алесь Беляцький і російська правозахисна організація "Меморіал". Про це повідомила пресслужба Нобелівської премії 6 жовтня.

Радник голови Офіса президента Михайло Подоляк висловив розчарування таким рішенням Нобелівського комітету.