На окупованих територіях України заблокований доступ до сервісів Google

На окупованих територіях України заблокований доступ до сервісів Google

На тимчасово окупованих територіях ворог блокує доступ до сервісів Google. Про це пише Центр національного спротиву. 

Мешканці деяких населених пунктів на півдні України не можуть користуватися сайтами YouTube, Google, Gmail та іншими сервісами Alphabet. Від цього ворог не тільки зміцнює контроль над інформаційним полем, але й спонукає мешканців переходити на "російські аналоги".

Також відомо, що компанія Яндекс співпрацює з окупантами і допомагає їм відстежувати рух українців на тимчасово окупованих територіях.

«Центр національного спротиву закликає ігнорувати ініціативи окупантів й нагадує про практичні поради щодо використання VPN для обходу таких блокувань», – йдеться у повідомленні.

Попередньо повідомлялося, що російська влада планує ввести нові обмеження щодо доступу до публічної інформації, щоб приховати значні втрати на війні в Україні. Зокрема, російський пенсійний фонд отримав наказ засекретити дані про виплати учасникам війни в Україні та їхнім сім'ям, оскільки ці дані є безпосереднім доказом реальних втрат російської армії.

Також адміністрації тимчасово окупованих територій отримали вказівку обмежити доступ до інформації про перебування російського військового контингенту в Україні. Це пов'язано зі страхом зростання антипутінських настроїв перед виборами президента Росії.

Позов проти Google про обман користувачів

Корпорація Google згодна виплатити $5 млрд на користь користувачів, які подали колективний позов щодо режиму "інкогніто" в браузері Chrome.

Позов проти Google був поданий ще у 2020 році - пошуковий гігант звинувачували в тому, що він свідомо обманює користувачів і намагається переконати їх, що вони мають контроль над зібраною про них інформацією в Chrome. В ході судового процесу було встановлено, що компанія збирає дані за допомогою Google Analytics, менеджера реклами Google та інших додатків і плагінів, незалежно від того, чи натиснув користувач на рекламу. Це дозволило компанії дізнатися про друзів користувачів, їхні інтереси, звички покупок і навіть найособистіші речі.

Читайте також: