На Зміїному росіяни залишили багато цінних для української розвідки речей ‒ Буданов

Речі, залишені росіянами на Зміїному
Речі, залишені росіянами на Зміїному

Коли Сили оборони України звільняли від загарбників острів Зміїний, серед росіян панували хаос та паніка.

Це змусило ворога кинути на острові багато зброї, військового обладнання та цінних для української воєнної розвідки документів. Про це в інтерв'ю для проекту "Спецоперація "Зміїний" на YouTube-каналі Ramina розповів начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

За його словами, особливо українським розвідникам допомогла документація ворожих підрозділів протиповітряної оборони.

"Багато рідкісних плат, які ми шукаємо по всьому світу, нам вдалося зняти з елементів техніки ППО. Ми забрали пульти керування комплексами БПЛА, дуже багато систем зв'язку різних типів та зброї", ― розповів Буданов.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він також розповів, що операцію зі звільнення Зміїного почали планувати в середині березня 2022 року. Вона проходила в декілька етапів.

"Діяли росіяни досить професійно, що завадило нам спершу вибити їх повністю з усієї частини острова. У час висадки наші контролювали близько 50% острова, а 50% ‒ вони. Були проблеми з пораненими у них, і в нас. Вони викликали вертольоти. Наші відходили з пораненими. Нам об'єктивно не вистачало сил у той момент дотиснути", ‒ сказав Буданов.

За його словами, на першому етапі операція зруйнувала плани росіян щодо діяльності на Зміїному. Вони хаотично почали намагатись перекинути туди резерви, підвезти катерами. Але їх топили "Байрактари".

Важливу роль у звільненні острова відіграли поява в України озброєнь, здатних наносити вогневе ураження по Зміїному без застосування авіації, а також знищення флагмана російського Чорноморського флоту.

"Якби не було знищено крейсер "Москва", операцію вдалось би здійснити, але крейсер міг би підходити на дальність ведення артилерійського вогню, і скільки в нього боєкомплекту було б, стільки він цей острів і обробляв би з артустановки. Як бачите, цього нема", ‒ додав Буданов.

30 червня, виповнився рік, як було звільнено від російських окупантів острів Зміїний. Деокупація острова зірвала плани агресора позбавити Україну статусу морської держави.

30 червня 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупанти не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний.

Читайте також