НАТО: хто претендує на посаду заступника нового генсека блоку

Офіційний логотип НАТО в кінціфрованому стилі
Офіційний логотип НАТО в кінціфрованому стилі

Під час пошуку свого помічника на посаді генерального секретаря НАТО, колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте розглядає кілька "резюме" від потенційних кандидатів.

Нинішній заступник генсека Мірча Джоане, який займає цю посаду з 2019 року, планує піти у відставку, щоб брати участь у президентських виборах у Румунії в листопаді.

За даними Politico, всі союзники погоджуються з тим, що на посаду заступника Рютте має бути призначений представник Східної Європи.

У штаб-квартирі Альянсу обговорюють кандидатури двох жінок з Північної Македонії та Болгарії - цього регіону, який колись перебував під впливом Радянського Союзу.

"Ця посада може отримати жінка зі Східної Європи, в тому числі через тиск громадськості, яка вимагає внесення змін", - сказала колишня речниця НАТО Оана Лунджеску.

Один із претендентів - колишня міністр оборони Північної Македонії Радміла Шекеринська. Якщо вона буде обрана, то стане найвищою посадовою особою в НАТО з Західних Балкан поза ЄС.

Іншим кандидатом є колишня глава МЗС Болгарії і єврокомісар Марія Габрієл.

Болгарія знаходиться під увагою через свої зв'язки з Росією, але також має проблеми з корупцією, які ставлять її на 67 місце у світовому рейтингу сприйняття корупції. Північна Македонія розташовується на 76 місці.

Поза цими двома претендентками, Рютте розглядає інші кандидатури, зокрема колишнього прем'єр-міністра Латвії Кріш'яніса Каріньша, а також можливість пропозицій від Польщі та Туреччини.

Роль заступника генерального секретаря Альянсу зросла за останні роки. Головне завдання цієї посади - заміщати генсека на засіданнях Північноатлантичної ради та інших заходах, включаючи Раду Україна-НАТО.

Очікується, що Рютте почне роботу на посаді генерального секретаря НАТО з 2 жовтня. Він візьме на себе лідерство в Альянсі, коли той активно працює над зміцненням східного флангу, щоб запобігти можливій агресії з боку Росії.

Джерело: ZN.UA

Читайте також