"Не скорочуйте військову допомогу Україні, пане спікер" - Марк Тіссен

Думки у виданні The Washington Post наукового співробітника Американського інституту підприємництва та колишнього головного спічрайтера президента Джорджа Буша-молодшого Марка Тіссена

Речник палати представників, республіканець Кевін Маккарті, вже давно тримає гігантський портрет президента Рональда Рейгана за письмовим столом у своєму кабінеті в Капітолії. Тепер він уклав угоду та виграв молоток спікера Палати представників (нижньої палати парламенту США. Gazeta.ua). Якщо Маккарті погодиться скоротити витрати на оборону або не підтримає Україну, чого вимагає меншість, яка недавно отримала владу серед республіканців у Палаті представників, це буде зрадою всього, за що виступав Рейган.

Ми досі не знаємо всієї кількості поступок, на які Маккарті пішов, щоб дістати пост спікера. CNN повідомляє, що член Палати представників, республіканець Метт Гетц, лідер повстання серед республіканців, який був проти обрання Кевіна, каже, що він поступився тільки тому, що Маккарті відмовився від так багато чого, що у Гетца "вичерпалися речі, про які я міг навіть уявити, щоб ще попросити". Повідомляється, що Маккарті погодився зберегти витрати на рівні 2022 фінансового року, що означає скорочення витрат США на оборону на $75 млрд. А Гаєць написав у Twitter, що в його боротьбі "найбільше програв - Володимир Зеленський, а найбільший переможець - платники податків США".

Коли Китай і Росія взялися за зброю, щоб розв'язати нову холодну війну проти Заходу, консерватори повинні наполягати на збільшенні, а не скороченні витрат на оборону

Рейган був би вражений цим. Нарощування видатків на оборону, найбільше в історії США військове розширення бюджету у мирний час, було одним із найбільших досягнень його президентства. Рейганівська політика "миру через силу" принесла нам перемогу в холодній війні без жодного пострілу. Сьогодні, коли Китай та Росія взялися за зброю, щоб розв'язати нову холодну війну проти Заходу, консерватори мають наполягати на збільшенні, а не скороченні витрат на оборону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Так само ми повинні слідувати плану Рейгана, коли йдеться про протидію російської агресії та стримування Китаю. Коли Рейган зайняв посаду після війни США у В'єтнамі, американці більше не хотіли посилати свої війська воювати в далекі країни. Але Рейган знав, що нам все ще треба дати відсіч російській агресії, тому розробив "доктрину Рейгана", в якій зізнавався, що в усьому світі є мужні чоловіки та жінки, готові вести свої власні визвольні війни. Все, що їм потрібно американська зброя, навчання, розвіддані та фінансова, дипломатична і гуманітарна підтримка. Надаючи цю допомогу, Рейган допоміг борцям за волю від Центральної Америки до Африки та Південної Азії, щоб вони змогли звільнити свої країни від влади експансіоністського СРСР. Це сталося без відправлення американських сухопутних військ до кожної глобальної гарячої точки.

Після війн в Іраку та Афганістані американці не хочуть посилати свої війська воювати в далекі країни, тому підтримуємо покоління борців за свободу України, які борються за нас із спільним ворогом

Саме це США й роблять в Україні. Після війн в Іраку та Афганістані американці не хочуть знову надсилати свої війська воювати в далекі країни, тому підтримуємо нове покоління борців за свободу в Україні, які готові боротися за нас із нашим спільним ворогом. Їхній успіх зміцнить сили стримування від Європи до Тихого океану, і зменшить ймовірність того, що нам доведеться розгортати американські війська для захисту союзників по НАТО чи реагувати на китайське вторгнення на Тайвань.

Проблема не в тому, що ми забагато робимо для допомоги Україні. Справа в тому, що президент Джо Байден надто повільно дає військову допомогу Києву. Цим він затягує конфлікт та відтягує поразку Росії. Через патологічний страх спровокувати Володимира Путіна, Байден заблокував передачу Польщею радянських літаків МіГ-29 Україні та чекав понад дев'ять місяців, щоб дати Києву лише одну систему ПРО Patriot, що дозволило досі Путіну обстрілювати українські житлові квартали та руйнувати критично важливу інфраструктуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Незважаючи на те, що Україна кілька місяців благала про бронетехніку, Байден схвалив відправлення лише 50 бойових машин Bradley минулого тижня і досі відмовляється відправити танки M1 Abrams. Після кількох місяців вмовлянь зі сторони України Байден нарешті поставив принципово нові високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS влітку, але коли вони прибули, українці виявили, що їх таємно модифікували, щоб не могли запускати ракети великої дальності. Байден досі відмовляється передати Україні ракети дальньої дії ATACMS.

Байден змушує Зеленського битися зі зв'язаною за спиною рукою

Байден змушує Зеленського битися зі зв'язаною за спиною рукою. Консерватори мають підштовхувати президента, щоб він робив більше, а не менше. Натомість деякі республіканці діють як ліберальні демократи часів Рейгана, які боролися за скорочення допомоги Нікарагуанському демократичному опору та іншим борцям за свободу, та виступали проти планів Рейгана з нарощування оборони.

Ці республіканці становлять меншість як у республіканському пулі Палати представників, так і у країні, загалом. Згідно з опитуванням, проведеним "Чиказькою радою глобальних справ", 65% американців хочуть продовжувати озброювати Україну. Зокрема, 55% республіканців. А грудневе опитування "Коаліції Ванденберга" показало, що 67% американців підтримують збільшення видатків на оборону, щоб йти в ногу з Китаєм, включаючи 87% республіканців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Отже, що збирається робити Маккарті? Нарешті дозволивши йому стати спікером, Гетц ретвітнув свого прихильника, який написав: "Маккарті може тримати молоток, але Метт Гетц та Лорен Боберт володіють реальною владою у Палаті представників. Маккарті лише номінальний спікер". Це правда? Хто керує нижньою палатою Конгресу США? Маккарті та республіканська більшість, які підтримали його під час протистояння минулого тижня? Чи Гетц та жменька ізоляціоністів, які хочуть тримати всю Республіканську партію у заручниках своєї міноритарної програми?

Більшість республіканців підтримує рейганівську політику збільшення видатків на оборону та нинішні відносини з Україною. Чи виграє Маккарті, чи капітулює перед невеликою групою ізоляціоністів в Республіканській партії, які нічого не знають?

Рейган спостерігає.

Переклад Gazeta.ua