Неефективність санкцій ‒ в ISW прокоментували нові плани Росії та Ірану

Зображення президента Росії Володимира Путіна та президента Ірану Хасана Роухані на засіданні
Зображення президента Росії Володимира Путіна та президента Ірану Хасана Роухані на засіданні

Росія за підтримки Ірану збирається будувати на своїй території новий завод з виробництва безпілотників.

Це свідчить про неефективність західних санкцій проти Ірану та РФ, що, ймовірно, дозволило Кремлю придбати компоненти для ударних безпілотників у США. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Перед цим Іран уже відкрив завод із виробництва дронів у Таджикистані.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Росія може використовувати свої значні економічні зв'язки з Таджикистаном через ОДКБ та ЄАЕС для відмивання компонентів дронів або закупівлі вироблених безпілотників для використання в Україні в обхід міжнародних санкцій", ‒ йдеться у повідомленні.

За даними британської слідчої групи Conflict Armament Research (CAR), що 82% іранських безпілотників Shahed-131, Shahed 136 та Mohajer-6, збитих в Україні, мали мікросхеми, напівпровідники та інші компоненти, які надходили із США.

Тим часом більшість західних компаній, чиї компоненти були виявлені у збитих іранських безпілотниках в Україні, від початку війни заперечували прямий продаж компонентів до Росії, Ірану чи Білорусі.

Росія та Іран просуваються в реалізації планів будівництва заводу з виробництва іранських безпілотників. Завод планують побудувати в Росії. На ньому планують виготовити, щонайменше, 6 тис. безпілотників для війни в Україні.

Україна може ухвалити рішення про розрив дипломатичних відносин з Іраном у будь-який момент залежно від поведінки Тегерану. Іран перетнув межу, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Читайте також