Нова міграційна стратегія Польщі: ЄС попередив країну про ризик порушення міжнародних зобов'язань

Нова міграційна стратегія Польщі
Нова міграційна стратегія Польщі

ЄС критикує Польщу за плани щодо мігрантів

У Європейському Союзі стурбовані новими планами Польщі, що стосуються відмови мігрантам на кордоні з Білоруссю, оскільки це порушує зобов'язання країни з прав людини. За пропозицією Варшави, оголошеною прем'єр-міністром Дональдом Туском, буде запроваджено "тимчасове територіальне призупинення права на притулок".

Представник Європейської комісії наголошує, що країни-члени повинні дотримуватися своїх міжнародних та європейських зобов'язань, зокрема, забезпечити доступ до процедури надання притулку.

Олександр Лукашенко, президент Білорусі, активно заохочує мігрантів знаходити притулок в Білорусі та потім намагається доставити їх до польського кордону, не допускаючи їм повернутися. Варшава поки не повідомила, на яких ділянках кордону будуть застосовані її плани і як вони відповідають міжнародному гуманітарному праву.

Представник Комісії підкреслює необхідність європейського рішення, яке зможе протистояти гібридним атакам Путіна та Лукашенка, не відступаючи від цінностей ЄС. Зазначається, що криза з мігрантами, у результаті якої лише цього року до Польщі прибуло близько 26 000 осіб, свідчить про те, що Росія та Білорусь використовують цінності ЄС проти нього та підривають демократію.

Раніше Європейська комісія була проти подібних пропозицій з боку Угорщини, які призвели до загроз автобусами відправити біженців до Брюсселя.

Читайте також