Тіньовий паливний ринок: в Україні збільшилася кількість нелегальних АЗС

Зображення нелегальних АЗС в Україні
Зображення нелегальних АЗС в Україні

Кількість АЗС з підозрілою діяльністю в Україні до вересня 2024 року знову збільшилася і становить 419 об'єктів.

Згідно з інформацією Нафтогазової Асоціації України, найбільше таких станцій розташовані в Львівській області - 98 АЗС (23%), Одеській - 42 АЗС (10%) та Івано-Франківській - 41 АЗС (10%).

"Умови війни ставлять легальних гравців нафтогазового ринку перед великими труднощами. Вони не тільки сплачують податки, але й допомагають фінансувати українські оборонні сили, що є тенденцією всього порядного бізнесу. Нелегальні гравці ринку продаватимуть контрафактне пальне, уникатимуть оподаткування та порушуватимуть вимоги безпеки для навколишнього середовища та працівників. Це дозволяє їм пропонувати пальне по цінах, іноді нижчих за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію та значно зменшує надходження до бюджету", - зазначив голова Нафтогазової Асоціації України Ярослав Старовойтенко.

Він підкреслив, що ця ситуація шкодить економіці та позбавляє країну фінансових ресурсів, необхідних для обороноздатності.

"Нафтогазова Асоціація України закликає Кабінет Міністрів, Державну податкову службу та Тимчасову слідчу комісію перевірити об'єкти, які можуть працювати з порушеннями. Нелегальним АЗС слід легалізувати свою діяльність або залишити ринок. Тільки так можна збільшити надходження до державного бюджету для фінансування оборонних сил та забезпечити безпеку громадян", - зазначається в повідомленні Нафтогазової Асоціації України.

Читайте також