Новий наступ Путіна і живі та здорові агенти РФ в Україні: що про нас пише світова преса

Країни Заходу мають прийняти стратегічне рішення про передачу Україні західних танків та інших бронемашин, а також систем Patriot, щоб зупинити агресію росіян. Лідери США і ЄС мають ухвалити таке рішення та допомогти Україні перемогти, а не лише не програти. Особливо це важливо після російського ракетного удару по 9-поверховому будинку в Дніпрі 14 січня, внаслідок чого загинули 45 людей і ще 20 зникли безвісти. І як ловлять російських колаборантів та агентів, які пробралися до всіх органів влади, включаючи вищу політику та суди. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Важкі танки та тиск США ключі до успіху України", The Washington Post, США

Було б помилкою робити висновок, що війна в Україні зайшла в глухий кут. Володимир Путін готує свіжі війська для нових великих наступів у найближчі тижні чи місяці. Військові експерти вважають, що він також планує ще один ривок, щоб захопити Київ та обезголовити українську владу. США та союзники НАТО не можуть цього допустити.

Щоб запобігти цьому, і щоб Київ зміг не лише відбивати атаки Росії, а й відкидати ворога, Україні потрібно більше важкого озброєння. Першими у списку йдуть бойові танки. Зокрема, Leopard-2 у достатній кількості, щоб переламати перебіг війни. Для цього потрібна згода Німеччини.

Президент Джо Байден та лідери ЄС досі обережно давали воєнну допомогу Україні, щоб не ризикувати ескалацією. Кремль розмахував цією загрозою, включаючи ледь завуальовані натяки, що готовий застосувати ядерну зброю, аби зупинити постачання західних озброєнь, які здебільшого дозволили Україні вижити.

Короткострокове виживання саме собою не достатня стратегія для України, а отже, й для Заходу. Путін, задоволений, що грає у довгу гру, сподіваючись підірвати рішучість США та Європи. Він вважає час своїм союзником. Якщо має рацію, то західна політика, яка підтримує статус-кво, погана ставка. Путін ставить на кін свої імперські амбіції, свою спадщину і своє політичне виживання.

Західні лідери почали думати, як виграти війну, а не лише, як її не програти

Це усвідомлення тепер опанувало Вашингтон і його ключових союзників, які почали реагувати відповідно. Західні лідери почали думати, як виграти війну, а не лише як її не програти. Зброю, яка півроку тому вважалася червоною лінією, тепер постачають українцям, хоч і не в тій кількості, яка необхідна для прориву російських рубежів. Раніше цього місяця США та Німеччина домовилися про відправку бойових бронемашин. Зокрема, близько 50 американських Bradley. Франція заявила, що пошле легкі танки. Велика Британія дасть Києву Challenger-2 перші бойові танки західного виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Україна, чиї запаси застарілих танків радянського виробництва скоротилися, від початку війни просила західні танки. Британський крок важлива віха, але недостатня. Верховний головнокомандувач, генерал Валерій Залужний, заявив минулого місяця, що його силам потрібно 300 західних танків, щоб змінити траєкторію війни на користь України. Британці, які мають всього 220 Challenger, відправлять Києву близько дюжини.

Є й інші можливі джерела важких танків французькі Leclerc та італійські Arietes. Але найкращий та найбільш численний варіант у Європі німецькі Leopard. Декілька тисяч їх перебувають на озброєнні. Переважно у Східній Європі. Польща готова відправити їх в Україну. Інші можуть взяти приклад, якщо буде дозвіл Берліна.

Чи готовий Байден, який присягався не допустити перемоги РФ, і обіцяв залишатися з Києвом, "доки потрібно", показати ще більше рішучості у війні проти Росії?

Поки що Німеччина у скрутному становищі. Коаліційний уряд розколовся з цього питання. Опитування показують, що громадськість ФРН теж. Канцлер Олаф Шольц чинить опір, але заявляє, що чекає на участь Вашингтону. Це рівносильно заклику до посилення лідерства США. Чи готовий Байден, який присягався не допустити перемоги Росії, і обіцяв залишатися з Києвом, "доки буде потрібно", показати ще більше рішучості в міру того, як війна наближається до свого апогею?

"Байден досяг нового життєво важливого переломного моменту в Україні", CNN, США

Захід досяг чергового доленосного перехрестя через Україну. Рішення про посилення підтримки Києва у боротьбі проти Путіна стали ще важливіші через те, що зимове поле бою виявилося динамічнішим, ніж очікувана ситуація глухого кута. США та союзники повинні дати більш потужну зброю та навчити нею користуватися українських солдатів до того, як Росія зможе розпочати новий наступ.

Величезна гуманітарна ціна війни і виправданість західної допомоги оголив жахливий удар російської крилатої ракети по дев'ятиповерховому будинку в Дніпрі, внаслідок чого загинули 45 людей. Зокрема, шестеро дітей. Трагедія відновила заклики пред'явити Путіну звинувачення у воєнних злочинах. Вона також наголосила, що будь-які надії на припинення війни шляхом переговорів більш далекі, ніж будь-коли раніше. Це надало нової рішучості, і єдності Заходу в критичний момент.

Наразі партнери відправлять в Україну танки та бронетехніку. Деякі приєднаються до США і відправлять ПРО Patriot. Україна, враховуючи її відчайдушне становище, завжди хотітиме більшого.

Генерал у відставці Веслі Кларк, колишній верховний головнокомандувач НАТО в Європі, заявив, що Захід має зробити набагато більше, особливо після удару по Дніпру.

Захід має дати Україні зброю, щоб вигнати Росію. Путін мобілізує більше зусиль. Він планує ще один наступ. Чудово, що ми дамо їм 14 танків із Великої Британії. Але Україні потрібно 300

"Маємо дати Україні зброю, щоб вигнати Росію. Путін мобілізує більше зусиль. Він планує ще один наступ. Чудово, що дамо їм 14 танків із Великої Британії. Але Україні потрібно 300. Чудово, що намагаємось дати їм ще кілька гаубиць. Але цього замало", - сказав Кларк.

Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки США, сказав, що нові оголошення про зброю і військову допомогу можуть з'явитися "вже наприкінці тижня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

У Європі зростає оптимізм, що Шольц, який має виступити в Давосі в середу, зробить важливий крок і погодиться відправити танки в Україну.

Західна риторика на підтримку України рідко буває такою різкою, як зараз. Наступні кілька днів покажуть, чи відповідають обіцянки щодо військової допомоги рішучості західних лідерів.

"Російська п'ята колона в Україні жива та здорова", Foreign Policy, США

Звук вогню артилерії майже незмінний. Літня жінка біля головної лікарні Херсона тягне візок із пляшками з водою з Дніпра.

"Було краще, коли тут були росіяни. У будь-якому разі Крим по праву російський", - каже вона і вихваляє Путіна, відмовляючись назвати ім'я або фотографуватися. Навколо неї кілька українських солдатів. Поруч упала ракета, голосно і виразно, потім ще одна. Жінка пішла, а солдати вже повідомили у поліцію.

"Кожен може бути російським колабораціоністом чи зрадником. Вік, стать та походження не мають значення. Це робота поліції, а не армії з'ясовувати, хто є хто, і чи бере участь у незаконній діяльності", каже майор Сергій Цехоцький із 59-ї мотострілецької бригади.

Інформатори, зрадники та колабораціоністи в Україні з початку вторгнення підтримували Росію. Вони допомогли наводити на цілі по всій країні і навіть проникли у найвищу владу. Тисячі затримали минулого року, відкрили сотні судових справ.

"Російські агенти всюди в уряді, в суді, в церкві. Це депутати, судді, священики, цивільні. Колабораціоністи проникли по всій системі. Хоча багатьох затримали, набагато менше справ передали до суду. Система прогнила та корумпована. Нам терміново треба її реформувати. Ми ще маємо депутатів від проросійських партій, проросійських суддів. Треба їх позбутися. Інакше руйнуємо країну", - каже Ірина Федорів, головна редакторка "Чесно", київської некомерційної організації, яка з початку вторгнення викрила понад 1000 колабораціоністів, з яких 47% політики та 27% судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Від початку вторгнення відбулися радикальні зміни, але російський вплив залишається глибоким у багатьох частинах України. Люди у східній Україні традиційно говорили російською, хоча зараз багато хто перейшов на українську мову. Російські пропагандистські канали недавно були доступні, і їх дивилося переважно літнє населення. Історичні зв'язки між людьми на сході України та Росією багато хто переоцінив після революції на Майдані, початку війни 2014 року, а особливо після початку вторгнення у 2022 році.

За останні роки в Україні заборонили понад 15 проросійських партій. Навіть СБУ потрібно "чистити від кротів та зрадників", визнав прес-секретар служби Артем Дехтяренко, наголосивши, що відомство приділяє цьому особливу увагу.

"На жаль, у найвищих органах влади та серед високих осіб є ворожа агентура", - сказав він, вказавши на деякі недавні успіхи СБУ.

З лютого 2022 року СБУ порушили близько 2500 кримінальних справ за ознаками пособництва, затримала 600 ворожих агентів і шпигунів, знешкодила понад 4500 кібератак та інцидентів на держустанови. Це втричі більше, ніж в 2021 році. Недавно до 12,5 років в'язниці засудили людину, яка давала росіянам інформацію про об'єкти критичної інфраструктури в Донецькій області, й намагалася діти геолокацію українських ракетних установок.

Затримали керівника дирекції Торгово-промислової палати та голову відділу секретаріату уряду. Обидва давали розвідувальні дані про українську обороноздатність в РФ, і особисті дані українських силовиків

Ще у двох випадках у Києві затримали керівника дирекції Торгово-промислової палати України та голову відділу секретаріату уряду. Обидва давали росіянам розвіддані про українську обороноздатність, а також особисті дані українських силовиків.

"Пошук посібників, російських шпигунів та агентів - постійна робота та один із наших головних пріоритетів. Працюємо з місцевим населенням. Знаходимо свідків військових злочинів, слухаємо людей, які розповідають про зрадників та колабораціоністів із числа місцевих жителів", - сказав Дехтяренко.

По всій країні, а особливо в недавно звільнених містах, таких як Херсон, плакати закликають цивільних до допомоги. Більшість має розповіді про колабораціоністів - сусіда, який поширював російську пропаганду в соцмережах, або колегу, звинуваченого в шпигунстві. Хоча деякі випадки співпраці є очевидними, плани багатьох людей приховані.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що аналітичний центр Oryx порахував скільки і якої зброї західні союзники передали Україні або збираються передати. Дослідники та журналісти працюють з даними з відкритих джерел та супутниковими знімками, щоб стежити за цілями та знищувати супротивника.