ООН закриває в Польщі центри для біженців з України

ООН закриває в Польщі пункти підтримки українських біженців "Блакитна точка"

ООН закриває в Польщі центри підтримки українських біженців "Блакитна точка", які надавали допомогу в транзитних зонах з початку війни. До кінця грудня центри завершать свою діяльність. За словами ЮНІСЕФ, кожен третій українець, що перетнув кордон, отримував підтримку в "Блакитній точці".

Закриття центрів "Блакитна точка" у Польщі

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) оголошують про закриття поетапно центрів "Блакитна точка" у Польщі. Ці центри були безпечними місцями, де надавалася підтримка жінкам і дітям після початку війни.

Допомога біженцям в Польщі

У березні 2022 року у Польщі було відкрито центри підтримки "Блакитна точка" у транзитних зонах, де біженці найбільше потребують допомоги: на кордонах, на вокзалах, у пунктах виплат та у центрах розміщення. Робота "Блакитних точок" буде завершена до кінця 2023 року.

За час діяльності центрів "Блакитна точка" дитям і родинам, що втікають від війни, надали майже 950 тис. послуг, таких як психічна підтримка, використання безпечного простору для дітей, перенаправлення до органів захисту дітей та надання інформації про охорону здоров'я, освіту, житло та транспорт.

Перехід до сталого підходу

За останні місяці основна увага була зосереджена на переході до більш сталого підходу через співпрацю з муніципалітетами та місцевими організаціями. Це дозволить забезпечити розширення прав і можливостей громад в довгостроковому періоді, пояснюють на сайті ЮНІСЕФ.

Інформація для біженців

Інформацію для біженців, що перебувають у Польщі, можна знайти на сайті УВКБ ООН та сторінці ЮНІСЕФ "Спільно". Там також вказані номери гарячих ліній для невідкладної допомоги.

Зміна умов для українців у Норвегії

Міністерство юстиції Норвегії видало інструкцію, що змінює умови для українців, які шукають притулок у Норвегії.

Призупинення виселення біженців у Великій Британії

Міністерство внутрішніх справ Великої Британії призупинило виселення біженців із готелів на Різдво.

Захист українських біженців у Чехії

Президент Чехії підписав закон, згідно з яким українські біженці матимуть право на захист до 31 березня 2025 року. Вони повинні будуть зареєструватися в електронному вигляді з січня до 15 березня наступного року.