Ощадбанк долучився до програми стимулювання індустріальних парків

Логотип Ощадбанку на зеленому тлі
Логотип Ощадбанку на зеленому тлі

Мінекономіки України повідомило про підписання третього договору в рамках програми "Державне стимулювання створення індустріальних парків". Ощадбанк став третім державним банком, який долучився до цієї ініціативи.

За даними Мінекономіки, керуючі компанії індустріальних парків тепер можуть подавати заявки до Ощадбанку для отримання державної підтримки за двома напрямками: розвиток інфраструктури і компенсація витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж.

"Перший передбачає надання безповоротної фінансової допомоги для розвитку інфраструктури індустріальних парків. Це включає, зокрема будівництво доріг, прокладання ліній зв’язку та забезпечення постачання газу, води й електроенергії. Другий напрямок передбачає компенсацію витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж, зокрема електричних. Це дозволить зменшити фінансове навантаження на ініціаторів проєктів і прискорити введення парків в експлуатацію. На період воєнного стану компенсація стосується лише підключення до електромереж", - повідомили у відомстві.

Індустріальні парки допомагають скоротити час від ідеї до розпочаття виробництва, оптимізують логістику та знижують початкові бар'єри для бізнесу. Мета Уряду - збільшити частку переробної промисловості у ВВП України до 20-25%.

Для стимулювання створення індустріальних парків виділено 1 млрд гривень з державного бюджету. Кошти надаються керуючим компаніям парків для розвитку інженерно-транспортної інфраструктури і компенсації вартості підключення до електричних мереж.

"Керуючі компанії зможуть реалізувати більш масштабні проєкти, оскільки збільшено максимальний розмір стимулювання з 60 до 150 млн грн, при цьому співфінансування робіт відбуватиметься у співвідношенні 50 на 50. Керуючі компанії індустріальних парків з деокупованих територій зможуть реалізовувати проєкти у співфінансуванні 80 на 20. Також введено певні запобіжники. Кожен заявник зобов'язаний протягом 3 років побудувати не менше 5000 квадратних метрів будівель промисловості та залучити не менше 2 учасників. Все стимулювання надаватиметься через ескроу-рахунки, що будуть відкриті у державних банках", - повідомили у Мінекономіки.

Читайте також