Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці

Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці
Передавання Patriot Україні: Кулеба розкрив нові подробиці

Україна понад рік вела переговори зі Сполученими Штатами Америки про постачання систем протиповітряної оборони Patriot.

Передавання їх це не просто чергове рішення, а психологічний перелам. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Нам як мед, так і ложкою. Ми понад рік боролися за Patriot, отримали їх. І всі такі: Patriot це добре, але що в нас там з танками та ATACMS (далекобійні ракети. Gazeta.ua)? Коли отримаємо танки й ATACMS, думаю, скажуть: що в нас з авіаносцями й підводними атомними човнами, коли ми їх отримаємо?" сказав Кулеба.

Україна чула "ні" з перших днів, коли почала говорити про Patriot з американцями. Але результат це ще одне свідчення, що чергове табу зняте, зазначив Кулеба.

Міністр також сумнівається, що інші теми щодо постачання допомоги будуть складнішими за Patriot. Отримати Patriot з усіх типів зброї було найскладніше, оскільки йдеться про складну й дорогу технологію-символ, пояснив Кулеба.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Не кажу, що ми отримаємо всю зброю за тиждень чи за місяць, але не очікую нічого складнішого за історію з Patriot. Вони не реалізуються (інші рішення. Gazeta.ua), можливо, всі в один день, але це як в комп'ютерній грі: ти відкриваєш рівні один за одним", сказав він.

За словами міністра, що б не говорили європейські союзники США в НАТО, вони все одно орієнтуються на рішення Америки. Так було з артилерією, коли американці ухвалили рішення про постачання, і вони погодилися, так було з HIMARS.

Кулеба вважає, що після передавання Patriot від США Україна говоритиме про постачання й з іншими європейськими союзниками.

21 грудня держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot. Згодом президент країни Джо Байден підписав меморандум про виділення Україні чергового траншу.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Україна отримає всю необхідну зброю для звільнення своєї землі від окупантів. Це лише питання часу, сказав Дмитро Кулеба.

Читайте також