Після перенесеного Covid-19 є ризик підхопити хвороби, від яких немає ліків

Після перенесеного Covid-19 є ризик підхопити хвороби, від яких немає ліків

Люди, які перехворіли на Covid-19, знаходяться під збільшеним ризиком розвитку кількох аутоімунних захворювань. Серед них ревматоїдний артрит, вовчак, псоріаз, системний склероз.

Ревматоїдний артрит і остеоартрит: У людей, що заразилися Covid-19, було виявлено 45% більший ризик розвитку ревматоїдного артриту порівняно з тими, хто не хворів. Остеоартрит є більш поширеним і вражає дев'ять мільйонів людей. Він розвивається через зношення суглобів, тоді як ревматоїдний артрит є аутоімунним захворюванням, яке атакує власні клітини.

Вовчак: Після захворювання на Covid-19 ризик розвитку вовчака збільшується на 30%. Вовчак може спричинити запалення та пошкодження різних органів, таких як суглоби, шкіра, мозок, легені, нирки та кровоносні судини. Це може бути небезпечним для життя і вимагати раннього лікування симптомів.

Дерматополіміозит: Інфекція Covid-19 збільшує ризик розвитку дерматополіміозиту на 20%. Ця хвороба викликає запалення м'язів, слабкість та висипання на шкірі.

Системний склероз: Після перенесення Covid-19 інфекції ризик розвитку системного склерозу збільшується на 20%. Це рідкісне захворювання, що впливає на шкіру, хрящі, кістки та кровоносні судини. Воно може призвести до серйозних проблем, таких як задишка та високий кров'яний тиск.

Інші аутоімунні захворювання, пов'язані з Covid-19: Окрім перерахованих, також збільшуються ризики розвитку синдрому Шегрена, змішаного захворювання сполучної тканини, хвороби Бехчета, ревматичної поліміалгії, васкуліту та псоріазу. Ці ризики варіюються від 19% до 38%.

Профілактика: Цієї осені рекомендується зробити щеплення проти грипу, Covid-19 та RSV (респіраторно-синцитіального вірусу) для запобігання можливої тридемії цих захворювань. Особливо вразливі групи повинні звернути особливу увагу на своє здоров'я та дотримуватися необхідних заходів обережності.

Читайте також: