Президент Ірану склав присягу під скандування "Смерть Америці та Ізраїлю"

Президент Ірану складає присягу під скандуванням
Президент Ірану складає присягу під скандуванням "Смерть Америці та Ізраїлю"

Президентом Ірану після перемоги на виборах став Масуд Пезешкіан, який склав присягу. Він пообіцяв покращити зв'язки країни зі світом і послабити обмеження соціальних свобод в середині країни. Свою промову він сказав на засіданні парламенту у присутності іноземних посадовців. "Ми будемо продовжувати конструктивну і ефективну взаємодію зі світом, засновану на гідності, мудрості та доцільності", - заявив Пезешкіан. Його перемога збудила надії на поліпшення відносин Ірану з Заходом, що може призвести до зменшення напруги в ядерному протистоянні зі світовими державами.

Однак Іран зустрічає нового президента на фоні зростання напруженості на Близькому Сході через конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС у секторі Гази, а також бойові дії з Хезболлою в Лівані, який є союзником Ірану. Іран звинуватив США в підтримці ізраїльського насильства в Газі. Пезешкіан заявив: "Ті, хто постачає зброю, яка вбиває дітей, не можуть навчати мусульман людяності". Цю фразу він сказав під час скандування "Смерть Америці" і "Смерть Ізраїлю".

На церемонії присутні були лідери ХАМАСу та Ісламського джихаду, а також представники підтримуваного Іраном руху хуситів з Ємену та ліванської Хезболли.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також