Прокурор МКС зробив заяву щодо арешту Путіна в ПАР

У випадку візиту президента Росії Володимира Путіна до Південної Африканської Республіки на саміт країн BRICS його буде арештовано за ордером Міжнародного кримінального суду.

Про це прокурор МКС Карім Хан заявив під час участі в засіданні комітету із закордонних справ Палати громад Канади у відповідь на запитання про те, чи можливий арешт російського диктатора на саміті, передає "Укрінформ".

"У ПАР дуже добре знають про свої зобов'язання, тож я впевнений, що вони вчинять правильно", − сказав він.

Прокурор додав, що публічно не порушував це питання.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Держава, яка успішно здолала расистську систему апартеїду, має право на ухвалення власних рішень. Нещодавно звучали заяви, пов'язані з визнанням Південною Африкою своїх зобов'язань, відповідно до Римського статуту. Ці заяви доступні в публічній площині й у них підтверджується їхня поінформованість стосовно цих відповідальностей. Не думаю, що їм потрібна моя опіка", − зазначив Хан.

Раніше британське видання Sky News повідомило, що Путін запланував на серпень візит у ПАР. ПАР серед країн, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, тому юридично зобов'язані виконати рішення суду в Гаазі.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас у 2015 році ПАР відмовилася виконати аналогічне рішення МКС й заарештувати президента Судану Омара аль-Башира.