Путін одноосібно вирішуватиме, що потрібно знати росіянам - ISW

Путін вирішує, що повинні знати росіяни
Путін вирішує, що повинні знати росіяни

РФ може вводити обмеження на доступ до інформації

Комітет Держдуми РФ з інформаційної політики схвалив поправки до закону "Про зв'язок", які дозволяють президенту Володимиру Путіну встановлювати обмеження на доступ до інформації. Це передбачено для захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав та законних інтересів інших осіб, а також для забезпечення оборони країни та безпеки держави.

Згідно з поправками, Роскомнагляд отримає право управляти мережами зв'язку та видаляти "заборонену" інформацію за поданням генпрокурора Росії.

Експерти з інституту вивчення війни зазначають, що ухвалення цих поправок дозволить президенту стати арбітром у визначенні поведінки та ідеалів в російському інформаційному просторі.

Крім того, російська влада спрямовує свої зусилля на контроль поведінки мігрантів. Член ЛДПР Леонід Слуцький запропонував запровадити "Кодекс мігрантів", який зобов'язує мігрантів інтегруватися в російську культуру і правила. Крім того, розглядається законопроект про необхідність деанонімізації каналів соціальних медіа з понад 10 000 підписників, а також обмеження кількості SIM-карт для мігрантів.

Експерти вважають, що подібні кроки призначені на заспокоєння ультранаціоналістичної спільноти, яка підтримувала повстання Евгена Пригожина. Крім того, ці механізми допоможуть Міністерству оборони РФ залучати мігрантів до військової служби. Проте мета зменшення загрози ісламського екстремізму в Росії не стоїть перед ініціаторами змін.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також