Путіна попросили не їхати на саміт у ПАР

Президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса запропонував російському президенту Володимиру Путіну відправити на саміт БРІКС замість себе міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

У Москві відхилили таке прохання. Про це повідомив віцепрезидент ПАР Пол Машатіле, передає Mail Guardian.

"Президент обговорював із президентом Путіним і порадив, щоб він делегував, бажано свого міністра закордонних справ. Росіян це не влаштовує, вони хочуть, щоб уся їхня делегація приїхала на чолі з ним. Ці дискусії тривають", сказав Машатіле.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Індія і Бразилія відмовились перенести саміт у Китай, тоді як проти пропозиції провести захід віртуально виступили всі чотири країни.

"Ми розуміємо, що пов'язані Римським статутом, але ми не можемо когось запросити, а потім заарештувати. Ви можете зрозуміти нашу дилему. Ми були б щасливі, якби Путін не приїхав", - наголосив віцепрезидент ПАР.

Раніше британське видання Sky News повідомило, що Путін запланував на серпень візит у ПАР. ПАР серед країн, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, тому юридично зобов'язані виконати рішення суду в Гаазі.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас у 2015 році ПАР відмовилася виконати аналогічне рішення МКС й заарештувати президента Судану Омара аль-Башира.