Резерв+: кого можуть примусово доставити до ТЦК після оновлення даних через програму

Резерв+: кого можуть примусово доставити до ТЦК після оновлення даних через програму

Міністерство оборони України повідомило, що додаток Резерв+ не повністю відповідає вимогам закону щодо оновлення військово-облікових даних. Це означає, що навіть після оновлення інформації, людину все одно можуть запросити до територіального центру комплектування (ТЦК). Про це повідомляє "На пенсії".

Станом на 4 червня, додаток Резерв+ було використано майже 1,4 мільйона українців, але він дозволяє оновити лише деякі дані, такі як адреса проживання, електронна пошта і телефон. Щоб змінити інші дані, наприклад, військову спеціальність або інформацію про стан здоров'я, необхідно особисто з'явитися в ТЦК.

Заступник міністра оборони Катерина Чорногоренко пояснила, що люди, які оновили інформацію у додатку, все одно можуть бути примусово доставлені до ТЦК через обмежений функціонал Резерв+. Проте 18 червня очікується оновлення програми, після якого буде можливість повністю оновити всі військово-облікові дані без відвідування ТЦК. З'явиться QR-код, який замінить оригінал військового квитка.

Проте, згідно з законом, кожні 5 років українські військовозобов'язані мають пройти військово-лікарську комісію. Відсутність проходження цієї комісії може призвести до примусової доставки до ТЦК навіть після оновлення даних у Резерв+.

Також залишається вимога носити військовий квиток, інакше можуть співробітники поліції зупинити громадян. Міноборони завіряє, що після оновлення 18 червня, Резерв+ стане повноцінним рішенням для оновлення даних без відвідування ТЦК. Проте, реальна ефективність цих нововведень буде визначена згідно з їхніми результатами.

Читайте також: