Студенти в Україні проходитимуть військову підготовку: що загрожує за відмову

Українські студенти на військових заняттях
Українські студенти на військових заняттях

Нові правила базової загальновійськової підготовки в Україні

Згідно з постановою від 21 червня 2024 р. №734, усі студенти-чоловіки в Україні мають пройти базову загальновійськову підготовку. Це стосується студентів, які навчаються за денною чи дуальною формою здобуття вищої освіти, а також поліцейських.

За новими правилами, громадяни, які непридатні до військової служби за станом здоров'я, вже проходили військову службу, мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності або до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах, звільняються від проходження базової підготовки.

Базова підготовка проводиться вищими навчальними закладами усіх форм власності. Якщо ж такий заклад немає можливості організувати базову підготовку, керівник повинен укласти договір з іншим закладом вищої освіти, де ця підготовка проводиться, у межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Базова підготовка включає теоретичну підготовку (3 кредити ЄКТС), яка вводиться до навчальних планів на другому році навчання для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти і на першому році для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня професійного молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра. Практична підготовка (7 кредитів ЄКТС) проводиться у вищих військових навчальних закладах.

Претенденти на вищу освіту мають пройти базову підготовку після оволодіння теоретичною підготовкою протягом травня - жовтня у межах канікулярної відпустки. Це є обов'язковою умовою для отримання відповідної освітньої програми. Водночас, відмова чоловічої статі, визнаної придатною до військової служби, від проходження практичної підготовки є підставою для відрахування з навчального закладу. Практичну підготовку проходять претенденти на вищу освіту, які досягли 18-річного віку.

Нагадаємо, що також в Україні вводять нові правила вступу до аспірантури.

Читайте також