Резніков повідомив, скільки в Україні вже запроваджено стандартів НАТО

У Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів Північноатлантичного альянсу.

До кінця року планується запровадити ще близько 200 стандартів НАТО. Про це міністр оборони Олексій Резніков розповів у інтерв'ю "Укрінформу."

Він зазначив, що загалом існує понад 1200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

"У Силах безпеки та оборони України запроваджено 287 стандартів НАТО. Це майже чверть від загальної кількості. З них: 174 в межах Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти Альянсу), 113 ініціативні", зазначив Резніков.

Водночас він заявив, що кількість впроваджених стандартів не є визначальним фактором під час ухвалення політичного рішення щодо євроатлантичної інтеграції держави.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За словами міністра, більшість держав-членів у середньому мають приблизно 30% впроваджених стандартів від загальної кількості.

"За цим показником впроваджених стандартів Україна посідає перше місце серед держав-партнерів НАТО та навіть перевищує показники деяких держав-членів. До кінця 2023 року прийнято до виконання та планується запровадити ще близько 200 стандартів", зазначив він.

Резніков зазначив, що є певні стандарти, які нам і не потрібно впроваджувати.

"Наприклад, стандарт щодо якості питної води для забезпечення війська у нас він вищий, ніж у країнах НАТО", зауважив він.

Резніков назвав три пункти, які будуть визначальними у процесі інтеграції України в НАТО.

Перший передбачає наявність цивільного-демократичного контролю над Збройними силами як у вигляді законодавства, так і у вигляді реально побудованої інфраструктури.

Другий це зрозумілі, прозорі, транспарентні, відповідальні процедури забезпечення ЗС починаючи від закупівель. Нарешті, третій спільне планування операцій.

"Якщо країна відповідає цим трьом критеріям вона стає країною НАТО", підкреслив Резніков.

Олексія Резнікова звільнять з посади міністра оборони України на наступному тижні.

Про це у традиційному зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський. Цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити це кадрове рішення.

Глава держави наголосив, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому.