Ринок деревини необхідно врегулювати на рівні закону - експерт

Ринок деревини законно регулюється експертом
Ринок деревини законно регулюється експертом

Координатор платформи економічного розвитку Wood Industry UA Юрій Дюг стверджує, що для налагодження прозорих правил на ринку деревини необхідно прийняти законопроект "Про ринок деревини", інакше галузь продовжує скорочуватися.

"Діюче регулювання ринку деревини в Україні впливає на галузь більше, ніж бойові дії. Наразі діє мораторій на експорт деревини, але сам ринок деревини недостатньо регулюється. У 2021 році на першому читанні було затверджено законопроект "Про ринок деревини", але його ще не ухвалили", - заявив Дюг.

За його словами, діюче регулювання призводить до скорочення галузі і зменшення кількості переробних підприємств. У той же час, збільшується кількість корупційних скандалів, пов'язаних з закупівлею деревини. Все це призводить до зменшення надходжень до державного бюджету.

За думкою експерта, справедливе регулювання ринку деревини повинне відповідати певним критеріям. Українським переробникам має надаватися першочергове право на купівлю деревини на аукціонах та за довгостроковими контрактами.

Також необхідно встановити початкову ціну на деревину шляхом прозорого ринкового алгоритму проведення торгів за підвищенням і зниженням ціни. Мораторій на експорт необробленої деревини повинен продовжитися протягом воєнного стану і ще три роки після його закінчення.

Дюг підкреслив, що незалежно від інструментів, якими намагаються регулювати продаж деревини і роботу ринку в Україні, необхідність справедливого регулювання, яке закладено в законопроекті №4197-д "Про ринок деревини", залишається актуальною.

Однак законопроект, що пройшов перше читання в Верховній Раді, застарів і потребує значних змін. Зараз команда Wood Industry UA спілкується з парламентським комітетом з питань економічного розвитку для його модернізації та відповідності новим європейським нормам.

Джерело: Укрінформ

Читайте також