Ринок нафти: чому Нігерія може скоротити експорт сировини

Нігерія скорочує експорт нафти
Нігерія скорочує експорт нафти

НПЗ поблизу Лагоса збільшує внутрішній спрос на нафту

Гігантський нафтопереробний завод (НПЗ), що знаходиться поблизу Лагоса, планує зробити 24 млн барелів нігерійських постачань у жовтні й листопаді, оскільки він все більше звертається до місцевої сировини, зазначено в списку розподілу вантажів.

Завод Dangote, що має покласти край експорту сирої нафти з Нігерії, скоротивши його, випереджає графік багато років. Dangote, з ємністю 650 тис. барелів на день, є найбільшим заводом в Африці та Європі, що буде вимагати 13-14 постачань із середньомісячної програми Нігерії, що складається з 50 вантажів приблизно.

Аналітики визначають, що західноафриканський ринок сирої нафти у IV кварталі буде гострішим через впровадження Dangote. Кілька вантажів можуть постачити не вчасно, як планувалося, і в жовтні на список були включені два відкладені з вересня вантажі. Проте запланований обсяг значно перевищує середні добові видобутки Dangote протягом першої половини року, оскільки завод покроково збільшував виробництво.

За даними трейдерів, Dangote також зменшує закупівлі американської нафти. Раніше у цьому році НПЗ імпортувало мільйони барелів WTI Midland, поки перепродало їх та скоротило закупівлі.

На минулому тижні Nigerian National Petroleum Co. уклала угоду з Dangote, в рамках якої державна нафтова компанія буде постачати нафту, а він стане єдиним дистриб'ютором найважливішого бензину, що виробляється на НПЗ.

Якщо розширення Dangote продовжиться в найближчі місяці, Нігерія зможе здійснити свою давню мету з обмеження імпорту дорогих нафтопродуктів.

Читайте також