Роковини катастрофи у Броварах. Що відомо про причини трагедії з керівництвом МВС

Рік тому, 18 січня 2023 року, у місті Бровари сталася авіакатастрофа, у результаті якої загинули 14 людей, включаючи міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та його заступника Євгена Єніна. За даними слідства, винних у цій трагедії вже встановлено і справу готують до судового розгляду.

Подробиці авіакатастрофи

18 січня 2023 року рятувальний гелікоптер Державної служби з надзвичайних ситуацій вилетів з Києва і втратив орієнтир під час польоту над Броварами. В результаті, літальний апарат впав у житловий квартал поряд з дитячим садком та багатоповерхівкою, при цьому виникла пожежа в будівлі дитсадка. Пожежу оперативно загасили, але, на жаль, жертв не уникнули.

На місце аварії прибули рятувальники та медики, щоб допомогти постраждалим. Дітей та працівників дитячого садка евакуювали, однак загиблих було безможливо врятувати.

Жертви авіакатастрофи

Відразу ж після падіння гелікоптера стало відомо, що на його борту перебували керівники Міністерства внутрішніх справ та інші посадовці МВС, які їхали відрядженням у Харківську та Дніпропетровську області. На жаль, всі пасажири та екіпаж загинули на місці аварії.

Серед жертв були:

  • Денис Монастирський - міністр внутрішніх справ;
  • Євгеній Єнін - перший заступник міністра;
  • Юрій Лубкович - державний секретар МВС;
  • Тетяна Шутяк - заступниця керівника Патронатної служби МВС;
  • Михайло Павлушко - начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ;
  • Андрій Маринченко - старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ;
  • Микола Анацький - провідний інспектор Департаменту комунікації МВС;
  • Олександр Василенко - командир гелікоптера;
  • Костянтин Коваленко - другий пілот;
  • Іван Касьянов - бортовий механік, прапорщик служби цивільного захисту.
Блок галереї

У загальному, внаслідок авіакатастрофи життя втратили 14 осіб. Крім представників МВС та екіпажу гелікоптера, серед жертв були і мешканці Броварів - три жінки та дівчинка 2017 року народження, які прийшли в дитячий садок. Також отримали травми 31 особа, з яких 13 - діти.

Розслідування причин авіакатастрофи

На початку розслідування Служба безпеки України висунула декілька версій щодо причин авіакатастрофи, такі як порушення правил польоту, технічна несправність або навіть умисні дії. Однак згодом було встановлено, що диверсія або замах на життя керівництва МВС виключаються.

У серпні 2023 року "чорні скриньки" гелікоптера були розшифровані, а слідчі змогли відтворити моменти аварії. Згідно з розслідуванням, причиною трагедії в Броварах було "відверте порушення посадовцями Державної служби з надзвичайних ситуацій правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту".

Згідно з звітом Державного бюро розслідувань, для перевезення делегації МВС було залучено гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на надзвичайні ситуації у Києві та області, але не мав дозволу на здійснення інших польотів.

Варто відзначити, що 18 січня над Броварами був густий туман та низька видимість. Командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні умови по маршруту, а екіпаж не мав дозволів на польоти в таких умовах. Однак жоден з посадовців ДСНС, відповідальних за безпеку польотів, не вирішив скасувати або перенести польот.

Через низьку видимість, гелікоптер змушений був літати на низькій висоті, меншій за висоту будівель. Розслідування встановило, що командир екіпажу намагався облетіти будинок, але втратив орієнтацію у просторі та під час завершення маневру, через відсутність необхідних навичок, зіткнувся з землею.

Винуватці трагедії

В серпні Державне бюро розслідувань оголосило підозру п'ятьом посадовцям Держслужби з надзвичайних ситуацій, які порушили правила безпеки польотів, що призвело до смерті 14 людей. Серед підозрюваних - начальник управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України, в.о. командира спеціального авіаційного загону, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї та начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Всім підозрюваним висунуто звинувачення в порушенні правил безпеки руху повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей та значної матеріальної шкоди. По поводу начальника служби безпеки польотів було повідомлено про підозру через недбалість у виконанні службових обов'язків.

Чотирьом фігурантам справи накладено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу на два місяці, а главі служби безпеки польотів - домашній арешт на два місяці.

"П'ятеро посадовців ДСНС, які є підозрюваними, скоро відповідатимуть