Росія, ймовірно, готується до нового наступу під Харковом – The Telegraph

Росія може розпочати наступ під Харковом

Росія ймовірно готується відновити наступу під Харковом, оскільки Москва останнім часом посилює бомбардування північно-східного міста та прилеглого регіону. Про це повідомляє видання The Telegraph.

Згідно з повідомленнями місцевих чиновників, у четвер сили Москви завдали ракетних, артилерійських та мінометних ударів по Харкову та 15 навколишніх населених пунктах. Цілью обстрілів були як цивільні будівлі, так і військові позиції. За даними джерела, близького до Збройних сил України, це може бути підготовка до широкомасштабного наступу найближчими тижнями. Київ поки що не надав подробиць атаки, але джерело повідомило, що бомбардування проводилися цілий день на військових об'єктах по всьому регіону.

За інформацією місцевих підрозділів військової розвідки, російські війська можуть планувати подальше зростання повітряних атак цими вихідними, щоб збігтися з Різдвом у Росії, яке відзначається 7 січня. Наземний наступ може відбутися незабаром після цього, а 15 січня обговорюється як можлива дата початку.

Битва за Куп'янськ, Сватове та Кремінна

Українські та російські війська продовжують боротьбу за кращі позиції вздовж лінії фронту, яка охоплює села Куп'янськ, Сватове та Кремінна біля кордону з Харківською областю. Москва зосередила свої ресурси в цьому районі з метою просунутися до утримуваних Україною міст Кремінна та Лиман, які були окуповані російськими військами до контрнаступу української армії в вересні 2022 року.

Західні аналітики стверджують, що ситуація на лінії фронту майже не змінилася, оскільки російські війська проводять лише обмежені спорадичні атаки. Проте генерал-полковник Олександр Сирський, головнокомандувач сухопутних військ України, попереджає про зростання напруженості. Він повідомляє про щоденні штурми російськими військами з метою створення місцевих опорних пунктів і просування на місто Куп'янськ зі сторони населеного пункту Синьківка.

За словами генерал-полковника Сирського, Москва висилає додаткову бронетехніку та артилерію для підтримки просування піхотних груп, в яких переважають штрафні військові підрозділи "Шторм Z".

Інтенсивність бойових дій і терористичних атак

Війна Росії проти України триває уже 681 день. За цей час відбулося 59 бойових зіткнень. На жаль, нічого нового - російські окупанти продовжують атакувати Україну. Останнім часом була зафіксована атака ударними безпілотниками типу Shahed-136/131. Завдяки бойовим заходам протиповітряної оборони України, була здійснена ефективна робота забезпечення безпеки країни.

Протягом минулої доби ворожі сили влаштували сім ракетних та 36 авіаційних ударів та здійснили 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Це призвело до загибелі та поранення серед мирного населення, а також до руйнувань та пошкоджень житлових будинків та іншої цивільної інфраструктури.