Росія могла атакувати Запорізьку АЕС з окупованої території – Greenpeace

Заяви російського уряду про українські атаки безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію є фальшивими, а такі атаки, ймовірно, були здійснені з боку Росії.

Цю інформацію повідомили британські військові аналітики McKenzie на замовлення міжнародної організації Greenpeace Німеччини.

Аналітики вказують, що безпілотники, використані при атаках, мають малий радіус дії й, ймовірно, були запущені поблизу ЗАЕС, з території під контролем Росії.

У своєму звіті McKenzie приходить до висновку, що Росії вигідно звинуватити Україну в атаці, щоб застосувати тиск на міжнародне співтовариство.

Greenpeace Німеччини вважають, що російські звинувачення є "збройною дезінформацією", яка призначена для відвернення уваги від загрози для ЗАЕС з боку Росії.

"Багато інформації потрібно розкрити, перш ніж зробити остаточний висновок. Але попередній аналіз доказів вказує на фейкові атаки, здійснені на контрольованій "Росатомом" території", - сказав Шон Берні, фахівець з ядерної енергетики Greenpeace Німеччини.

МАГАТЕ повідомило, що атаки дронів завдали шкоди одному з реакторів ЗАЕС, проте причини атаки ще не встановлені. Державне розвідувальне управління Міноборони України заперечує причетність Києва до атаки.

Джерело: Радіо Свобода