"Росія планує чергу техногенних катастроф. ЗАЕС у списку" – як діяти під час ядерної загрози 

Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Українській військовій розвідці вдалося встановити, що окупанти перекинули заряджену вибухівкою техніку до чотирьох із шести енергоблоків повідомив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов. Центральна влада та чиновники на місцях готуються протидіяти катастрофі та евакуювати людей. Gazeta.ua зібрала поради, як діяти у разі ядерної небезпеки та що може зупинити Росію.

Запорізька АЕС в Енергодарі перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. Російські військові використовують АЕС як військову базу. Окупанти одразу ж завезли на територію ЗАЕС військову техніку. Згодом з'явилися інформація про замінування.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції. Буданов в інтерв'ю британському виданню The New Statesman повідомив про те, що переконаний план підриву окупантами Запорізької АЕС повністю розроблений та затверджений. За словами голови ГУР, загроза ніколи не була такою великою, як зараз.

Інструкція для цивільних під час можливого теракту на ЗАЕС

У МВС зазначили, якщо росіяни наважаться здійснити теракт, люди отримають чітку інструкцію зі вказівками та правилами поведінки на цей період часу. Однак голова Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко провів короткий інструктаж на випадок катастрофи розповів, що насамперед робити українцям.

1. Перш за все потрібно зберігати спокій. Це ключове правило допоможе вчасно увімкнути голову та не забути головні правила для порятунку життя свого та своїх близьких.

2. Важливо розуміти, що в разі вибуху на Запорізькій АЕС той радіоактивний фон, який буде викинуто в повітря, зберігатиметься приблизно протягом однієї доби. Після цього він зменшиться приблизно на 80%.

3. "За цей час, якщо не буде евакуаційних заходів, то ми говоримо про те, що кожен громадянин має зачинитися в себе у приміщенні, закрити вентиляційні системи, вимкнути кондиціонери, обігрівачі тощо", наголосив Клименко.

4. Мокрою ганчіркою або скотчем потрібно закрити всі отвори, які є в будинках або квартирах.

Клименко також повідомив, що найближчими днями проводитимуть навчання з перекриттям доріг, розгортанням санітарних блокпостів із перевіркою радіаційного фону. Міністр наголосив, що все обладнання з вимірювання радіації відкаліброване і готове до роботи.

"Усі громадяни, які захочуть виїхати з цієї території, будуть забезпечені відповідним транспортом. Працюватимемо відкрито, у тісній взаємодії з населенням, інформуватимемо про всі наші кроки, які робитимемо щодо цієї території. Ми маємо на увазі 200-кілометрову зону за радіусом навколо ЗАЕС", додав Клименко.

На Запоріжжі затвердили план дій щодо евакуації населення

Йдеться приблизно про пів мільйона людей на правому і лівому берегах Дніпра. На випадок здійснення росіянами терористичного акту на АЕС на Запоріжжі затвердили план дій щодо евакуації населення, розповів голова Запорізької РДА Олег Буряк.

Евакуація включатиме два етапи: "Це 30-кілометрова зона, під цю зону підпадає частково Біленьківська територіальна громада. Та 50-кілометрова зона, під цю зону підпадає Долинська й Широківська громади й частина міста Запоріжжя. Усі заходи відпрацьовуються під керівництвом ОВА разом з медиками, поліцією, ДСНС та волонтерами. Враховуємо усі можливі шляхи виїзду людей. План щодо евакуації затверджено та відпрацьовано ще минулого року", зазначив Буряк.

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки пояснили, чи варто наперед вживати препарати йоду. Тому що на тлі загрози українці почали цікавитися цим питанням, а дехто почав пити таблетки чи настоянки вже.

"Проковтування настоянки йоду, бетадину або розчину люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики", наголосили фахівці.

Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупинки у вересні 2022 року

Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Водночас останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупинки у вересні 2022 року. Це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше дев'ять місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу, пояснили в Державному центрі. Зазначають, що при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько восьми діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це в свою чергу означає, що з моменту зупинки енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду цього ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року", ‒ йдеться у повідомленні.

Як реагує світ на загрозу атомної катастрофи

23 червня Рада Безпеки ООН провела засідання щодо ситуації в Україні. Заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло заявила, що ситуація навколо Запорізької атомної електростанції "загострилася".

"Ситуація з безпекою на станції вкрай нестабільна. Будь-яка загроза заводу та іншій чутливій інфраструктурі небезпечна й неприйнятна", сказала Дікарло.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН у п'ятницю закликав країни серйозно поставитися до загрози ядерного теракту на Запорізькій АЕС.

Умиротворення, територіальні поступки Росії й тимчасове заморожування конфлікту слугуватимуть лише мінами уповільненої дії

"Тільки рішучі, адекватні заходи, спрямовані на ослаблення здатності Москви завдавати шкоди на регіональному та глобальному рівнях дозволить врегулювати кризу, створену Росією. Варіанти умиротворення, територіальні поступки Росії й тимчасове заморожування конфлікту слугуватимуть лише мінами уповільненої дії. При цьому детонатор перебуватиме у руках Кремля", наголосив Кислиця.

У Сенаті США зареєстрували проєкт резолюції, в якій пропонується розцінювати застосування ядерної зброї Росією проти України як напад на країни НАТО. Представник демократів Річард Блументал пояснив, що резолюція заснована на фактах і науці й призначена для того, щоб відправити послання російському диктатору Володимиру Путіну та його військовим: "вони будуть знищені, їх буде стерто, якщо вони використають тактичну ядерну зброю чи якщо вони знищать АЕС таким чином, що це загрожуватиме довколишнім країнам НАТО".

"Стаття 5 (статуту НАТО про колективну оборону Gazeta.ua) існує не просто так. Вона захищає не лише від конкретних перетинів кордонів з боку військових, але і від шкоди, заподіяної нашим союзникам по НАТО, залучає наші зобов'язання, коли йдеться про ворожу силу", зазначив Блументал.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час візиту на ЗАЕС мін у ставку-охолоджувачі не виявив

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) відреагували на заяву української влади про мінування охолоджувачів реакторів Запорізької АЕС. Там зауважили, що гендиректор Рафаель Гроссі під час візиту на ЗАЕС мін у ставку-охолоджувачі не виявив.

"Наша оцінка цих конкретних місць розміщення полягала в тому, що хоча наявність будь-якого вибухового пристрою не відповідає стандартам безпеки, основні функції безпеки обʼєкта не зазнають істотного впливу. Ми стежимо за цією проблемою з великою увагою", сказав Гроссі.

"Попри всі заяви МАГАТЕ, що рівень води достатній, вона вже знижується"

Дмитро Снєгирьов, військовий експерт:

"За словами голови ГУР, водойму-охолоджувач станції заміновано російськими військами. Без охолодження ядерні реактори можуть розплавитися за період від десяти годин до 14 днів. Буданов вважає, що в українських розвідувальних колах існує розчарування тим, що реакція світової спільноти на руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня була настільки приглушеною, і що це може спровокувати подальше застосування "тактики випаленої землі", зазначає видання. Днями відбулося засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорювалися наслідки підриву Каховської ГЕС і загрози теракту на ЗАЕС. На момент засідання мала бути сформована чітка інформаційна політика. Щоб російські окупанти не могли апелювати емоціями, замість фактів, про можливу причетність української сторони до підриву Каховської ГЕС і нівелювати інформацію щодо загрози вже російського теракту на ЗАЕС. Однак цього не сталося.

Російські дипломати фактично перехопили інформаційну ініціативу

Незважаючи на наявність того ж Центру протидії інформації при РНБО, цього не відбулося. Російські дипломати фактично перехопили інформаційну ініціативу. Варто констатувати повний провал комунікації Центру протидії інформації при РНБО із державними інституціями та іноземними партнерами. Це не перший випадок відсутності реакції з боку цих інституцій, які б мали за державні кошти формувати повістку дня. Щоб б не дозволяло окупантам висловлюватися і робити подібні заяви.

Головний меседж, який потрібно було доносити Україні що трагедія на Каховській ГЕС тісно пов'язана з можливим терактом на ЗАЕС. Не можна вважати підрив Каховської ГЕС, вибух на аміакопроводі, інформацію про мінування заводу "Кримський титан" окремими епізодами, адже це загальна картина техногенних катастроф, які планує Росія. Те, що відбулося з Каховською ГЕС мало спровокувати ефект сніжної лавини, ланцюгову реакцію. Зараз йдеться про воду для охолоджувача на ЗАЕС. Попри всі заяви МАГАТЕ, що рівень води достатній, вона вже знижується. Так, рівень не критичний, але вода падає і питання стоїть, наскільки швидко вона буде падати. Міни є за межами станції, а також у певних місцях всередині. Росіяни пояснили це "оборонною метою".

Якщо Україну почують, то можна розраховувати на подальше посилення санкцій

Наразі ми можемо розраховувати виключно на інформаційний ефект. Основне на що ми сподіваємося неможливість проведення провокацій на інших об'єктах. Україна має бути готова, що в стінах ООН Росія має право на вето і є достатня кількість країн, які заблокують будь-яке рішення щодо Росії. Треба позбавити Москву цієї можливості. Бо так ми можемо отримати Лігу націй те саме ООН, але користі від них жодної не було. Окрім того, якщо Україну почують, то можна розраховувати на подальше посилення санкцій. Але треба наполягати, щоб вони були персональними, а не секторальними. Тобто задіяні до осіб, які причетні до конкретних злочинів. Це реальний тиск на московитів, все інше то розмови".

Путін може робити провокації, наприклад, ударити по сховищу відходів

Микола Давидюк, політолог:

"Загроза дуже реальна. Багато хто з дипломатів подумує, щоб вивозити сім'ї. Треба постійно слідкувати за розвитком ситуації. Путін може робити провокації, наприклад, ударити по сховищу відходів. Занадто слабка реакція Заходу на Каховку призвела до того, що він такий сценарій продумає. Зараз до саміту НАТО він намагається послабити позиції України за рахунок шантажу: "Дасте їм швидкий вступ я буду стріляти".

Росія це не адекватний терористичний суперник, який через тупість та алкоголізм часто робить катастрофи. Як було з Каховською ГЕС. Захід досі жорстко не відреагував на підрив Каховської ГЕС, а наразі не реагує на погрози Кремля підірвати найбільшу атомну електростанцію в Європі. Поки що тиску ми не бачимо. Тому це все лежить на наших плечах. Нам треба бути на сторожі того, що єдиним порятунком для України можуть бути виключно наші війська, політичні та демократичні кроки, які є надзвичайно важливими. З цим нам певний час доведеться жити, поки ми не демонтуємо кремлівський режим".