Українцям відповіли, чому злетів курс долара

Українцям відповіли, чому злетів курс долара

Ключова роль валютної лібералізації у коливаннях курсу гривні до долара

Директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський пояснив причини недавніх коливань курсу гривні до долара. За словами його слів, ключову роль відіграла валютна лібералізація, яку НБУ запровадив на початку травня.

Вишлінський: "Виплата процентів за кредитами є відносно тимчасовим явищем. Тому цілком можлива стабілізація чи навіть відкат курсу".

Вишлінський зазначив, що тепер підприємства можуть імпортувати послуги без обмежень та виплачувати відсотки за раніше залученими в іноземців кредитами. Це сформувало додатковий попит на валютному ринку.

Незважаючи на це, Нацбанк дотримується своєї політики та зберігає приблизно той самий рівень валютних інтервенцій на міжбанківському ринку - близько $2 млрд на місяць. Регулятор прагне мінімізувати різкі стрибки курсу, які б'ють по кишені українців.

Він додав, що попереду є третя фаза валютної лібералізації, яка дозволить іноземним власникам виводити дивіденди з України. При цьому торговельний баланс країни через російську агресію залишається негативним, хоча й компенсується міжнародною допомогою.

Значні надходження міжнародних партнерів підтримують гривню на рекордному рівні

Варто зазначити, що останні два місяці міжнародні резерви тримаються на рекордному рівні завдяки значним надходженням міжнародних партнерів. Це дозволяє НБУ підтримувати гривню, незважаючи на зростання попиту на валюту.

Читайте також: