Російським окупантам вдається проводити планові ротації: аналітики назвали причини

Російські загарбники можуть проводити планові ротації завдяки перевазі на Донбасі і відсутності тиску українських контрнаступів.

За словами аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), російські війська зараз мають перевагу на всій території сходу України.

"Відсутність українських контрнаступальних операцій знімає тиск на оперативне розгортання, який раніше частково обмежував здатність росіян проводити ротації", - зазначають експерти.

Експерти вважають, що сконцентрувавшись всіма силами в Україні і зусиллями з розгортання, російські війська можуть легко проводити планові ротації.

Ворожа активність і ротації

Від початку вторгнення РФ і до контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року, росіяни багато боролися за проведення ротацій на оперативному рівні. Але з літа 2023 року ISW не спостерігав масових скарг на відсутність ротацій.

Здатність РФ швидко формувати нові сили дозволяє їм поповнювати підрозділи, які російське командування відкликало через деградацію, і повертати ці поповнені підрозділи на фронт.

На противагу київській власті, аналітики зауважують, що українським військам не вдалося перехопити ініціативу у Херсонській області. Крім того, частини, що діють поблизу українського плацдарму на лівому березі Дніпра, деградують і не можуть проводити ротації на оперативному рівні.

Хоча російські війська можуть підтримувати темп локальних наступальних операцій на сході України в найближчій перспективі, неясно, чи зможуть вони проводити ефективні ротації у довгостроковій перспективі або при посиленні наступальних зусиль чи української контрнаступальної операції.

Сили РФ та їх стратегія

Російські сили в Україні найчастіше виконують важкі піхотні атаки штурмовими групами, які не потребують багато техніки або високого рівня підготовки.

Аналітики припускають, що з часом бойовий потенціал загарбників може погіршитися, і тому, не зважаючи на ротацію, російські військові не зможуть вести кілька значних наступальних операцій одночасно.

Російські війська продовжують атакувати українські позиції на різних ділянках фронту. Найбільше атак українські війська зупинили в районах Авдіївки та Мар'їнки. Про це повідомили в Генеральному штабі Збройних сил України.

За минулу добу на фронті відбулося 64 бойові зіткнення.