Російськомовні пісні більше не звучать в ефірах українського радіо – мовний омбудсмен

Українські радіостанції перестали відтворювати російськомовні пісні

Офіс Уповноваженого із захисту державної мови провів аналіз добових ефірів 14 національних радіостанцій з 2 по 7 грудня 2023 року і прийшов до висновку, що російськомовні пісні більше не звучать на цих станціях. Загалом з 8334 пісень, які були виконані протягом двох днів, 67,3% були виконані українською мовою, 32,7% - офіційними мовами ЄС, а також були знайдені пісні грузинською. Крім цього, було виявлено, що деякі мовники транслювали виключно українськомовні пісні, в інших випадках їхня частка становила більше 50%, а в деяких переважала музика мовами ЄС. Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відзначив, що це вже другий рік поспіль, коли з ефіру українських радіостанцій зникають не лише пісні російських виконавців, а й російськомовні пісні. Минулого року з аналізованих пісень, була виявлена лише одна російською мовою, а цього року - жодної.

У той же час, на деяких радіостанціях, таких як "Українське радіо", "Радіо НВ", "Хіт ФМ", "Мелодія FM", "Перець FM", спостерігались випадки використання недержавної мови як ведучими, так і експертами.

Попередження про штрафи за використання російської музики

Верховна Рада зареєструвала законопроєкт №9547, який передбачає штрафи від 5100 до 25 500 гривень за використання російської музики у закладах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг.