У Ватикані обрали молодого Папу

У Ватикані обрали молодого Папу

У Ватикані краківського митрополита Кароля Войтилу 16 жовтня 1978-го конклав кардиналів обрав 264-м Папою Римським.

Кароль Войтила став Папою на другий день конклаву. Білий дим, який звіщав звершення вибору, з'явився над Сикстинською каплицею о 18.18. Митрополит Краківський став 262-м наступником св. Петра.Колегія кардиналів, яка здійснила обрання, налічувала 111 осіб. Серед кардиналів-електорів тільки 18 були молодші за Войтилу. Він став наймолодшим Папою за останні півтораста років. А також і першим в історії Церкви Папою, який при обранні імені послався аж на трьох своїх прямих попередників: Йоана ХХІІІ, Павла VI і Йоана Павла І.

Британська "The Times" наступного дня після конклаву написала: "Обрання кардинала Войтили на Папу це подія надзвичайного значення. Кардинали відправили Церкву в подорож, кінець якої незнаний… Можливо, вони вчинили якнаймудріше; однак вони ризикують визволенням таких людських, політичних і релігійних сил, які потім не зможуть контролювати".

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Іоанн Павло ІІ відвідав у червні Варшаву, тут його зустрічали з бурхливим захопленням. Офіційна реакція польської комуністичної влади - радість. Висилають у Ватикан телеграму: "На Папському Престолі вперше в історії - син польського народу, який в єдності і співпраці всіх громадян розбудовує велич і процвітання його соціалістичної Батьківщини".

Папа багато подорожував різними країнами. 2001-го він з п'ятиденним візитом відвідав Києв і Львів. Звертався до людей українською мовою. В Україні відслужив чотири служби, на месах були присутні понад 1,6 млн прочан. Молився на Аскольдовій могилі, поклав квіти до могили Невідомого солдата на Пагорбі Слави у Києві, до Меморіалів жертвам у Биківні та у Бабиному Яру.

Усього здійснив понад 200 пастирських поїздок, в тому числі 104 закордонних. Іван Павло ІІ став першим з Пап, хто відвідав синагогу і мечеть. 2 квітня 2005-го він помер. Смерть понтифіка стала трагедією не тільки для католиків, а й для представників багатьох інших релігій. 2013-го спеціальна комісія Ватикану визнала Іван Павло II святим.

13 травня 1981-го 23-річний Мехмет Алі Агджа на площі Святого Петра в Римі скоїв замах на Івана Павла II. У натовпі прихильників наблизився до Івана Павла II й вистрілив у нього кілька разів. Кинувши пістолет, Агджа намагався зникнути з місця злочину, але був затриманий черницею та кількома очевидцями та схоплений співробітниками безпеки.

Читайте также: