У Ватикані обрали молодого Папу

У Ватикані обрали молодого Папу

У Ватикані на конклаві, що відбувся 16 жовтня 1978 року, кардиналі обрали Кароля Войтилу з Кракова на пост Папи Римського. Він став 264-м Папою.

Через день після початку конклаву Кароль Войтила став Папою. Білий дим над Сикстинською каплицею сповістив про вдале обрання о 18.18. Це був 262-й Папа після святого Петра. Колегія кардиналів, яка здійснила вибір, складалася з 111 осіб. Тільки 18 кардиналів були молодші за Войтилу. Він став найдосвідченішим Папою за останні 150 років і першим, хто взяв ім'я, що посилається на трьох прямих попередників – Йоана ХХІІІ, Павла VI і Йоана Павла І.

Британська газета "The Times" після конклаву висловила: "Обрання кардинала Войтили Папою – це подія великого значення. Кардинали відправили Церкву у невідому подорож... Можливо, вони вчинили найрозумніший вибір, але ризикують визволенням сил, які пізніше вийдуть із-під контролю, які наразі вони й мають".

Іоанн Павло ІІ в червні відвідав Варшаву, де його зустріли з великим захопленням. Офіційна реакція комуністичної влади Польщі була радісною. Вони відправили телеграму до Ватикану, в якій зазначили, що на папському престолі вперше з'явився син польського народу, який спільно з усіма громадянами будує благодать і процвітання соціалістичної Батьківщини.

Папа активно подорожував різними країнами. У 2001 році він відвідав Київ і Львів упродовж п'яти днів. Він звертався до українців українською мовою. В Україні він провів чотири служби, на яких були присутні понад 1,6 мільйона віруючих. Він також помолився на Аскольдовій могилі, поклав квіти до могили Невідомого солдата на Пагорбі Слави у Києві, а також до меморіалів жертвам у Биківні та Бабиному Яру.

Протягом свого понад 26-річного папського правління Іван Павло ІІ здійснив понад 200 пастирських поїздок, з яких 104 були за кордоном. Він став першим папою, який відвідав синагогу і мечеть. 2 квітня 2005 року він помер, що стало трагедією не тільки для католиків, а й для представників різних релігій. У 2013 році Іван Павло ІІ був канонізований і визнаний святим спеціальною комісією Ватикану.

13 травня 1981 року 23-річний Мехмет Алі Агджа здійснив замах на життя Івана Павла ІІ на площі Святого Петра в Римі. Він наблизився до Папи в толпі прихильників і вистрілив кілька разів. Агджа намагався сховатись, але був затриманий черницею, очевидцями та співробітниками безпеки.

Читайте також: