Саміт G20 у Бразилії: Україна вимагає виконання міжнародного ордера на арешт Путіна

Президент України на саміті G20
Президент України на саміті G20

Український прокурор закликає арештувати Путіна під час саміту G20

Головний прокурор України Андрій Костін повідомив, що отримав дані, які свідчать про можливу участь президента Росії Володимира Путіна в саміті G20 в Бразилії наступного місяця. Він закликав бразильську владу арештувати Путіна, якщо він з'явиться у країні.

Прокурор зазначив, що міжнародна спільнота повинна притягнути Путіна до відповідальності. "Бразильська влада як учасник Римського статуту повинна заарештувати його, якщо він вирішить прибути", - заявив Костін.

Він також виразив сподівання, що Бразилія підтвердить свою демократичність і правовий статус, арештувавши Путіна. Прокурор попередив, що невиконання цього може створити прецедент, коли кримінальні лідери зможуть подорожувати безкарно.

На запитання про це Міжнародний кримінальний суд відмовився коментувати.

Офіційний представник суду повторив, що він розраховує на держави-учасниці та партнерів у виконанні своїх рішень, включаючи ордери на арешт. За його словами, держави-члени зобов'язані співпрацювати згідно з установчим договором суду.

Не дивлячись на ордер МКС, Путін здійснив офіційний державний візит до Монголії у вересні. Україна розкритикувала невиконання ордеру як порушення міжнародного правосуддя. Проте, минулого року, на зустрічі країн БРІКС у Південній Африці, Путін брав участь онлайн.

Читайте також