Сі Цзіньпін готовий зателефонувати Зеленському

Лідер Китаю Сі Цзіньпін готовий зателефонувати та провести розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Але він це зробить, "коли прийде час". Про це заявив один з французських дипломатів, який був присутній на зустрічі президента Франції Емануеля Макрона з Сі Цзіньпіном, інформує Le Parisien.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Глава Китаю Сі Цзіньпін заявив під час переговорів зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном, що він готовий зателефонувати президенту України Володимиру Зеленському коли прийде час", повідомив дипломат.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн після переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпінем заявила, що порушувала питання переговорів останнього з українським президентом Володимиром Зеленським.

Про це вона сказала на брифінгу в четвер, передає "Європейська правда".

"Я закликала президента Сі поговорити з президентом Зеленським, я знаю про це з телефонних розмов із президентом Зеленським, і він публічно просив про це. Тому було цікаво почути, що президент Сі підтвердив свою готовність провести розмову, коли будуть відповідні умови і час. Я думаю, що це позитивний елемент", додала вона.

Також фон дер Ляєн розповіла, що під час переговорів із лідером КНР порушила питання повномасштабної війни в Україні, підтвердивши підтримку українському "мирному плану" й заявам Пекіна про неприпустимість ядерних погроз.

"Ми також розраховуємо на те, що Китай не буде прямо чи опосередковано надавати будь-яке військове обладнання Росії, оскільки всі ми знаємо, що озброєння агресора суперечить міжнародному праву і суттєво зашкодить нашим відносинам", зазначила посадовиця.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін не дзвонить президенту України Володимиру Зеленському, бо "дуже зайнятий".

Проте країни підтримують часті контакти на нижчому рівні. Про це заявив посол Китаю в ЄС Фу Цун, пише The New York Times.

Президент України Володимир Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна відвідати столицю із візитом.

Українське керівництво готове бачити китайського лідера у Києві, заявив президент в інтерв'ю агенції Associated Press.