Соціологи побачили тривожну тенденцію

Соціологи побачили тривожну тенденцію

В Україні зросла кількість тих, хто вірить у проросійські наративи про "серйозний конфлікт" між політичним керівництвом країни і командуванням армії, що Захід "втомився" від допомоги Україні, а українська влада нібито готова піти на поступки країні-агресорці Російській Федерації.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, відсоток тих, хто вірить у такі конфлікти, зросла з 14% до 32% протягом останнього року. Опитування проводилися з 29 вересня по 9 жовтня.

Більшість українців, а саме 54%, вважають, що політичне керівництво і військове командування діють злагоджено як одна команда. Такий погляд дотримується значна кількість населення, але їх відсоток знизився з 71% у вересні 2022 року до 54% в жовтні 2023 року.

Кількість тих, хто вважає, що українська влада може піти на неприйнятні компроміси, зросла з 5% до 12% протягом року. Однак, абсолютна більшість (80%) українців вважає, що влада не піде на такі компроміси.

Також вважається, що Захід "утомлюється" від України і бажає поступок Росії. За минулий рік, відсоток таких людей зросла з 15% до 30%. Проте, більшість населення (63%) вважає, що Захід продовжує допомагати Україні і хоче закінчення війни на умовах, прийнятних для України.

Соціологи вважають, що зростання віру в подібні конфлікти та втому Заходу від України є тривожним явищем. Це може бути спричинено різними факторами, такими як втома серед населення, обставини, незалежні від України, помилки української влади та російська пропаганда.

Соціологи закликають неупереджено досліджувати ситуацію, визнавати можливі прорахунки та вживати комплексних заходів для боротьби з негативними тенденціями.

Опитування проводилося серед 1010 респондентів віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму.

За даними соціологів у липні, 89% українців бажають вступу України до НАТО. Також, 95,8% українців довіряють Збройним силам України, а волонтерські організації також мають високий рівень довіри.

Більшість українців проти будь-яких поступок російському агресору задля припинення війни.

Читайте також: