Спекотне літо: як українські аграрії можуть компенсувати втрати

Поле ячменю посеред літнього посухи
Поле ячменю посеред літнього посухи

Спека значно погіршує врожай сільськогосподарських культур і одночасно призводить до підвищення цін. Звичайні споживачі не можуть насолодитися дешевими овочами, а аграрії тримаються в невизначеності, сподіваючись на допомогу вищої сили щодо результатів своєї праці.

Проте, українські аграрії все ж можуть здобути прибуток, оскільки спека і низькі врожаї є проблемою для всієї Європи, як стверджує експерт з сільського господарства Лариса Гук з інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА" у своїй статті "Літнє пекло: мінус мільйони тонн агрозбіжжя й сподівання на високі ціни".

Наразі ціна на кукурудзу становить 7400 грн/тонна (EXW), що є вищим за середній показник у липні, який становив 6700 грн/тонна. Власне у листопаді 2023 року (коли пропозиція зростала, оскільки починали збирати врожай) продавати дорожче ніж за 4000 грн/тонна було складним.

Остаточний ціновий діапазон для соняшнику нового врожаю поки не визначений, але ціни попиту зростають. На початок серпня оцінюються наступні ціни: 18 500–20 000 грн/тонна (CPT).

"Ймовірно, ціни будуть продовжувати рости. Наскільки? Це залежить також від наших сусідів, оскільки, наприклад, у Європі також стикаються з проблемою. Аграрії очікують дальшого підвищення цін і прибутків, оскільки їхнє майбутнє залежить від фінансової складової", - пише вона.

Джерело: ZN.UA

Читайте також