"Спроба Путіна зв'язатися з Кім Чен Ином - відчайдушний крок" - The Guardian

Думки у виданні The Guardian заслуженого професора Центру Генрі Кісінджера Школи перспективних міжнародних досліджень Джонса Гопкінса Сергія Радченка

Диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин може незабаром відвідати Росію для зустрічі з Володимиром Путіним. Ймовірно, щоб обговорити постачання північнокорейської зброї для війни Путіна в Україні, що вказує на вельми примітну трансформацію російсько-північнокорейських відносин. Під час холодної війни Північна Корея була ключовим союзником Москви у Північно-Східній Азії. Але тоді північнокорейці були у найкращому разі поганими прохачами в могутньої наддержави. Сьогодні самітник Кім пишається, що є співучасником злочинів Росії.

Взаємодія Путіна з Північною Кореєю така ж стара, як і його президентство. Але відносини, загалом, були скоріш екзотичними, ніж практичними. Реальним партнером Росії була Південна Корея, яка постійно входила до десятки найбільших торгових партнерів Москви з обсягом торгівлі майже $30 млрд у 2021 році. Північна Корея ніколи не була привабливим партнером і піддавалася дуже обмежувальним санкціям, які Росія, як постійний член Ради Безпеки ООН, допомагала розробляти. Поки вона не вдерлася в Україну, Росія намагалася дотримуватися їхньої літери та духу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Все змінилося з вторгненням. У травні 2022 року Росія та Китай наклали вето на резолюцію РБ ООН, яка б карала Пхеньян за черговий раунд ракетних випробувань.

У липні 2022 року Пхеньян визнав окуповані Росією маріонеткові республіки "ДНР" і "ЛНР". Потім, у липні цього року, міністр оборони Росії Сергій Шойгу прибув до Пхеньяна, де його зустріли з безпрецедентним прийняттям. Було помічено, що Кім з гордістю демонструє нові моделі північнокорейської зброї. Серед усмішок та товариськості зароджувалися нові відносини.

Прагнення Росії отримати північнокорейську зброю та боєприпаси передбачає високий ступінь розпачу Кремля

Прагнення Росії отримати північнокорейську зброю та боєприпаси, багато в чому аналогічне купівлі Кремлем іранських дронів, передбачає високий ступінь розпачу Кремля. Хвалена військова машина Росії виявилася чимось на кшталт паперового тигра, який українці розкрили. Купівля зброї в таких місцях, як Північна Корея, яка в найкращі часи була зневаженою державою-сателітом, має означати приниження РФ. Є також важливі практичні міркування, які Путін має зважити, перш ніж обійняти Кіма.

Перше - порушення режиму санкцій, який Росія сама допомагала створювати багато років. Це, ймовірно, є найменшою з перешкод для Путіна. Тепер, коли Росія сама стала державою-ізгоєм, що піддається широким західним санкціям, цілком розумно, що Кремль може звернутися до своїх братів-ізгоїв. Ви, звісно, можете заперечити, що частковий демонтаж режиму санкцій поховає всі надії на денуклеаризацію Пхеньяну мета, до якої Кремль теоретично досі прихильний. Але Путін може вирішити, що це найменша з його проблем на цей час.

Перестаравшись із Північною Кореєю, Кремль ризикує підірвати відносини з Південною Кореєю. Сеул був чимось на кшталт слабкої ланки на фронті західних санкцій, і Кремль міг би використати цю ситуацію

Друге міркування потенційно важливіше. Перестаравшись із Північною Кореєю, Кремль ризикує підірвати свої відносини з Південною Кореєю. Звичайно, війна в Україні вже далася взнаки на цих відносинах, оскільки Сеул приєднався до західних санкцій проти Росії. Експорт Південної Кореї до Росії у 2022 році впав на 37%, імпорт скоротився на 15%. Але Сеул неохоче приєднався до цих санкцій і багато південнокорейських компаній продовжують працювати в РФ. Південна Корея була чимось на кшталт слабкої ланки на фронті західних санкцій, і Кремль міг би використати цю ситуацію у своїх інтересах, якби мав для цього тактичну проникливість.

Однак Путін може зробити висновок, що, налагоджуючи нові відносини з Пхеньяном, він зможе посилити свій вплив на Сеул. Він може вважати, що чим ближчими стануть відносини між ним і Кімом, тим охочіше південнокорейські політики підтримуватимуть діалог із РФ. Саме ця логіка наприкінці 1980-х спонукала президента Південної Кореї Но Те У розпочати політику "нордполітик" - звернення до Москви з метою натиснути на Пхеньян. Фактично, залицяння Путіна до Північної Кореї на початку його президентства дотримувалися цієї логіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Третє міркування, яке може хвилювати Путіна чи є Північна Корея надійним партнером. Насправді, мабуть, ні. Пхеньян провів холодну війну, використовуючи розбіжності серед своїх союзників, і налаштовуючи їх один проти одного. Він виявився загальновідомо норовливою і непередбачуваною силою і не раз вдавався до хитрощів, які могли втягнути Москву в небажану конфронтацію з Вашингтоном. Наприклад, під час захоплення авіаносця "Пуебло" в 1968 році, або збиття американського літака-розвідника EC-121 у 1969 році.

Північна Корея також добре відома тим, що стає економічним тягарем для своїх друзів та партнерів. Яку угоду Кім спробує укласти з Росією, поки що невідомо, але навряд чи продасться за дешево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Попри ці міркування, Путін цілком можливо вже зробив стратегічний вибір на користь зближення з Північною Кореєю. Частково це наслідок нової ситуації, в якій опинилася Росія. Розпад світу після холодної війни і повернення до блокового менталітету, як правило, сприяють такого роду перегрупуванням.

Давній спонсор Пхеньяна, Пекін, який також зближується з Москвою за логікою свого конфлікту, що поглиблюється з Вашингтоном. Востаннє ці три країни були на одній хвилі наприкінці 1940-х на початку 1950-х, що не можна назвати щасливим часом для Північно-Східної Азії.

Росія починає все більше нагадувати Північну Корею

Поки що незрозуміло, чи зустрінеться Кім із Путіним, але відносини між їхніми країнами явно змінюються. І не тому, що Північна Корея змінюється, а тому, що змінюється Росія. Вона починає все більше нагадувати Північну Корею. Незалежно від того, чи дістануться північнокорейські озброєння до лінії фронту в Україні, занурення РФ у вир тиранії спричинить усмішку вдоволення на лиці Кіма.

Переклад Gazeta.ua