США та Україна працюють над дорожньою картою післявоєнної енергосистеми

США та Україна працюють над енергосистемою
США та Україна працюють над енергосистемою

Сполучені Штати планують допомогти Україні побудувати енергосистему, яка використовуватиме безпечні технології ядерної енергетики та відновлювані джерела енергії. Про це повідомила міністерка енергетики США, Дженніфер Ґранхольм.

Зараз вони (українці) під загрозою, і ми повинні допомогти їм пройти цей період часу, зміцнити їхні існуючі активи.

Співробітники двох країн вже працюють над розробкою енергетичної карти, що включатиме мікрореактори, малі модульні реактори, сонячні та вітрові генератори в поєднанні з акумуляторами.

Міністерка також зазначила, що нові ядерні потужності можуть стати складовою частиною української енергосистеми, якщо вони будуть розроблені з урахуванням безпеки.

Раніше Міністерство енергетики України повідомило про плани будувати чотири нових ядерних реактора на Хмельницькій атомній електростанції, а також підписало угоду з Westinghouse про будівництво нових реакторів.

У нас є домовленість про розгортання дев'яти реакторів AP1000 в країні.

Поки що будівництво не розпочато, проте сторони активно співпрацюють, щоб підготувати проєкти для реалізації після закінчення війни.

Дженніфер Ґранхольм також заявила, що США зобов'язані допомогти Україні в цей складний період часу та зміцнити енергетичну безпеку країни.

Джерело: Укрінформ

Читайте також