Столтенберг запропонує країнам НАТО виділяти Україні $40 млрд щороку

Столтенберг запропонує країнам НАТО виділяти Україні $40 млрд щороку

Нова система фінансування Україні на саміті НАТО

На саміті НАТО у Вашингтоні у липні може бути прийнята нова система фінансування військової допомоги Україні. Ця система передбачатиме виділення близько 40 мільярдів доларів на рік. Про це повідомив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після зустрічі глав МЗС країн-членів у Празі.

За словами Столтенберга, нові кошти мають забезпечити передбачуваність та довгострокову підтримку України. Вже зараз Альянс витрачає близько 40 мільярдів доларів на рік, проте Єнс Столтенберг закликає членів НАТО брати на себе зобов'язання щодо виділення цих коштів на наступні роки.

"Ми вже витрачаємо близько 40 мільярдів на рік, але я прошу членів Альянсу взяти на себе зобов'язання щодо виділення цих коштів на наступні роки. Це нові гроші, тому що це гроші, яких немає зараз", - пояснив генсек НАТО.

Генеральний секретар також зауважив, що жорсткі фінансові зобов'язання необхідні не лише для планування допомоги Україні, а й для сигналу Москві. НАТО повинне чітко показати готовність до тривалого протистояння, що допоможе закінчити війну швидше.

"Чим швидше президент Путін зрозуміє, що він не може виграти цю війну, тим довше ми будемо там, скільки буде потрібно", - заявив він.

Генеральний секретар зазначив, що зараз розпочинається робота над деталями фінансового механізму. Він має ефективно поєднувати нагальні потреби України і розвиток її Збройних Сил. Столтенберг також висловив упевненість, що, незважаючи на опір окремих країн, НАТО зможе узгодити систему координації допомоги для України.

"Ми знайдемо способи гарантувати, що ці рішення працюватимуть і не будуть заблоковані", - запевнив Столтенберг.

Угорщина залишається єдиним країною ЄС та НАТО, яка блокує виділення коштів для України та проти посилення санкцій проти Росії. Проте в Альянсі готові знайти механізми для надання Україні необхідної довгострокової підтримки.

Джерело: https://www.nato.int/cps/en/natolive/news_183573.htm

Читайте також: