Стосується школярів. Естонія запровадила нову вимогу для українських біженців

Перехід на естонську мову навчання для українських дітей в Естонії

Від осені у Естонії почнеться перехід на естонську мову навчання в школах, де раніше використовувалася російська. Це стосується і українських дітей, які навчалися у талліннській школі Räägu. Про це повідомило Міністерство освіти Естонії.

За новими правилами, з 1 вересня усі діти перших і четвертих класів повинні починати навчання за звичайним навчальним планом, де мовою викладання є естонська. Учні школи Räägu будуть переведені до шкіл поблизу їхнього місця проживання, а четвертий клас почне навчатися естонською.

«Що стосується школи Ряегу, ми вирішили не відкривати там перші класи, тому цих дітей переведуть до шкіл поблизу місця їхнього проживання. А четвертий клас почне навчатися естонською мовою», - сказав заступник мера Таллінна Андрей Канте.

Перед початком нового навчального року, школам доведеться знайти нових вчителів, які володіють естонською мовою на високому рівні. В даний момент українські педагоги викладають у трьох класах.

«Коли діти, які зараз навчаються в першому класі, закінчать шостий клас, ця школа закриється», - зазначив чиновник.

Також, українські діти з 7 класу навчаються в державній школі Vabaduse, де 60% уроків викладаються естонською мовою.

Цей перехід на естонську мову навчання також вплине на вчителів шкіл, де досі використовувалася російська мова. Вони мають володіти естонською на поглибленому рівні. Багато українських вчителів не відповідають цим вимогам. У Талліні організовують мовні тренінги для викладачів, проте чиновники вважають, що значна частина українських педагогів не зможуть до осені оволодіти естонською мовою на необхідному рівні.

Усі діти до 17 років, включаючи українських біженців, повинні навчатись у місцевих школах. Міністерство освіти і науки Естонії підтвердило, що українські біженці повинні відвідувати місцеві школи до здобуття основної освіти, навіть якщо вони продовжують навчання в українських школах через інтернет.