Штраф 12 тисяч та затримання: українцям посилять покарання за популярне хобі

Кабмін пропонує посилити відповідальність за незаконний вилов риби

Кабмін пропонує підвищити посилити відповідальність та покарання за незаконний вилов риби. Якщо пропозиція буде ухвалена, то українців почнуть штрафувати на суму від 680 до 12 750 гривень.

Про це пише "Хвиля", посилаючись на законопроект №10433, зареєстрований у Раді наприкінці січня 2024 року.

Інші зміни в законопроекті

Також документ передбачає й інші зміни.

Так, рибоохоронці отримають право затримувати порушників та доставляти їх до поліції чи сільради. Крім того, пропонується призупинити видачу рибальських квитків на час воєнного стану та протягом року після його скасування.

Автори законопроекту зазначають, що такі зміни дозволять ефективніше проводити охорону водних біоресурсів, збільшити споживання риби українцями та забезпечать наповнення бюджету.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, завдяки більш жорсткому регулюванню в Україні збільшиться промислове виробництво рибної продукції. Крім того, громадяни отримають більше робочих місць.

Розміри штрафів за порушення правил рибальства

  • за некваліфіковане порушення правил рибальства – із 170 грн. до 680-2550 грн.;
  • за грубе порушення (наприклад, із приховуванням чи перевищенням лімітів вилову) штраф буде вже 3400-8500 грн. з конфіскацією знарядь лову та риби;
  • максимальний штраф передбачено за повторне грубе порушення упродовж року – у розмірі 6800-12750 грн.

Вилов риби

Зазначимо, на сьогодні в Україні вилов риби регулюється "Правилами аматорського та спортивного рибальства", які були оновлені у 2022 році. Вони визначають дозволені види, розміри, кількість та знаряддя вилову риби, а також заборонені місця, час та способи рибальства.

Наприклад, проводити вилов риби можна лише за наявності рибальського квитка, які продають у спецмагазинах чи онлайн.

На добу одному рибалці дозволено вилов не більше 3 кг риби, якщо її розмір вищий за мінімально дозволений для вилову.

Заборонено ловити види риб, занесених до Червоної книги України та перелік регіонально рідкісних видів, а також інші міжнародні природоохоронні списки.

Не можна ловити рибу в радіусі 500 м від господарства з розведення риби, в каналах електростанцій, меліоративних системах і шлюзах, біля мостів, що охороняються, у водоймах екологічно забруднених, а також інших заборонених місцях.

Заборонено вилов риби під час нересту, проводити вилов із моторних суден із включеною силовою установкою з використанням більше однієї зброї вилову на одного рибалки.

Заборонено ловити рибу за допомогою електроструму, вибухівки, підводної зброї чи отруйних речовин. Не можна використовувати як живу приманку (живця) види риби, вилов яких заборонений.

Усі обмеження прописані у повному тексті правил.

Раніше українцям показали найсвіжіші ціни на рибу.